Поморие чества 115 години Независима България

Честваме 115 години, откакто българският народ успява да извоюва своята независимост, благодарение на силна вяра и дръзка решителност. Денят на българската Независимост е онзи съдбовен предел, който отделя мрака на робското примирение от светлината на свободния дух, за да бъде „според както той иска“.

В Поморие честването на светлата годишнина от ключовия исторически момент се проведе пред паметните плочи на участниците в Освободителната война. Ритуалът започна с издигане на националния флаг с помощта на почетен караул от военно формирование 48940 – гр. Бургас. Духовниците от храм „Свето Рождество Богородично“ отслужиха благодарствен молебен с певческото участие на дамите от хор „Благовестие“ с диригент Йорданка Туджарова.

Програмата продължи с рецитал на седмокласниците в СУ „Иван Вазов“ – Поморие Атанас Котавов (артист в ДТС „Арлекин“ към НЧ „Просвета 1888“) и Марина Калофорова (артист в ДТС „Светулка“ към НЧ „Светлина 1939“). С песни, стихове и танци поздрав за празника поднесоха малчуганите от Детска градина „Веселушко” с ръководител Рада Джафарова и от група „Мечо Пух“ в детска градина „Детелина“ – с учители госпожа Войнова и госпожа Дучева.

В знак на признателност и дълбока почит към предците ни уредникът в Исторически музей – Поморие Надежда Стойкова изнесе празнично слово. Венци и цветя пред пред монумента на Левски и плочите в памет на националните герои бяха поднесени от кмета на община Поморие Иван Алексиев, председателя на Общински съвет Адам Адамов, заместник-кмета Янчо Илиев, общински съветници, общественици, жители и гости на града.

Макар че се отбелязва едва отскоро, Денят на Независимостта открива своите традиции и заедно с думите от Манифеста ни припомня да се гордеем със своята история и род. Защото отговорността да си независим е по-голямо предизвикателство от извоюването на това право.

Честит празник!