Поморийци зад граница: Александра Тальокова в необятния свят на танца

Казва се Александра Тальокова, занимава се с изкуството на танца. Талантливата поморийка в момента следва танцова педагогика в академията по изкуства ,,Оff-Theater” в Дюселдорф. В същото време преподава Jazz dance, Hip Hop и Contemporary dance на деца, младежи и възрастни, както и работи по различни проекти, свързани с танц, театър, музика и фотография.
От няколко месеца Александра се изявява и на театралната сцена, където участва в два шоу-спектакъла.


aleksandra

Константин Златаров: Нека да започнем с въпроса от къде такава любов към танца? Кога за първи път усети тръпката? Кое те накара да се увлечеш?

Александра Тальокова: Казвам веднага без да се замислям, Michael Jackson! Мисля, че бях във втори клас и вече една година танцувах спортни танци без съзнателно да знам какво точно ме увлича в танцуването. Един ден, случайно по телевизията видях Michael Jackson и от там тръгна всичко. Вече знаех.. ,, Аз трябва да се движа така! ” Главата ми щеше да експлодира от видяното и мисля, че цяла вечер не мигнах от вълнение. Michael Jackson е най-голямото ми вдъхновение! Той сам по себе си е музика и танц. Няма друг толкова многостранен артист. Всеки негов проект е творение на изкуството, той е извор на вдъхновение, движеща сила, и ме изненадва всеки ден!

А днес използваш ли неговата техника в танца?

По принцип официална танцова техника на Michael Jackson няма, както има техника в балетното изкуство, техника в Jazz танца или техника в Hip Hop-а, но той работеше и експериментираше с най-големите хореографи, танцьори и новатори от областта на всички танцови стилове. Той се инспирира от движенията на Fred Astaire, James Brown, Charlie Chaplin и това се проявява и изгражда неговият начин на танцуване. Хореографиите от всички негови клипове са смесица от Hip Hop, Jazz, Afro, Break dance елементи, както и движения от Step dance. Tези комбинации бяха създадени специално за неговите песни, които много често звучат в моите часове по танци. Аз обичам да преподавам хореографиите от ,,Тhriller’’, ‘’Beat it”’,’ Smooth Criminal “, но обичам и да експериментирам с нови елементи и форми на други негови песни като например “ Stranger in Moscow”, “ Who is it”, “ Come together” и песните на Jackson 5. Ох, май много се разприказвах, но когато става въпрос за Michael и горя

Как се реши да стигнеш до Дюселдорф?

В Германия, а по-точно в Мюнстер, който е близо до Дюселдорф се озовах преди пет години. Аз и моят приятел решихме да дойдем тук, защото той искаше да следва икономика в Германия, а аз исках да се занимавам с танци и да пътувам. Исках да опозная друга държава, нови, интересни хора и култури.

Би било интересно да разкажеш за твоята работа.

 Аз уча танцова педагогика, вече съм почити към края на следването и когато времето ми позволява участвам в различни проекти. Последните два спектакъла, в които танцувах ,,Food for brain 19’’ и ,,Simulacra’’, бяха много успешни. Най- интересното беше включването ми в един Exchange Project – Framewalk, където заедно със 17 студента от Академията по изкуства в Гана и нашата трупа, около 10 човека от Германия, подготвяхме шоу в продължение на една седмица. Беше невероятно изживяване!

Как те включиха в спектаклите?

Имаше обявен кастинг в Дюселдорф за танцьори с актьорски способности и опит с пеенето. Реших да се явя, като трябваше да взема участие в трите дисциплини. Естествено танците бяха моят специалитет и с няколко не дотам верни тона за щастие ме взеха. Подготовката продължи шест месеца, като имахме Workshops с известни хореографи, актьори и певци. През декември имахме 10 шоу-представления в театри на Дюселдорф, а сега през май ще имаме още 2 участия на сцена. Отзивите бяха много добри, съдейки от публикациите и репортажите, освен това театралните салони бяха винаги пълни.

Би ли казала няколко думи за видеозаписа, качен в YouTube. В предварителния разговор спомена, че е заснет в Париж.

Това видео е заснето във Франция. Всяка година през месец март в Париж се организира най-голямото и престижно събитие за Street Dance ‘’Juste Debout’’. Най-добрите танцьори от целия свят се състезават в 5 дисциплини: House dance, Hip hop, Locking, Popping, Experimental dance. Това е едно абсолютно зрелище за сетивата, движенията са убийствени и не могат да се сравнят с нищо видяно до сега. It’s too much! С други думи, нещата там са прекалено побъркани и аз имах възможността да изживея всичко това. Като част от публиката, аз и моят треньор бяхме избрани да участваме в рекламния клип на събитието, което за нас беше голямо признание.

Какво ще правиш след завършването? Ще се реализираш в Германия или ще се върнеш в България?

За момента съм решила да остана тук, тъй като имам добри условия и възможности да се занимавам професионално с това, което винаги съм искала, пътят е дълъг! Колкото повече навлизам в необятния и комплексен свят на танца, толкова повече си давам сметка, че имам толкова много неща още за откриване, анализиране и усвояване. Германя е една интернационална държава. Тук всеки ден се срещам и работя с хора от различни страни и това ми дава възмоxност да опозная техните култури и традиции в танцовото изкуство, което за един танцьор няма по-голямо богатство.

Колко ти липсва Поморие?

Поморие ми липсва много и винаги, особено атмосферата през лятото, морето, прохладните нощи, забавните разговори с приятели и вкусните гозби на мама. Изобщо аз съм си една много горда поморийка, която при вески удобен момент разказва и показва снимки от родния си град на приятелите си тук .

aleksandra6

aleksndra1

aleksandra5

aleksandra4

aleksandra3

2 Отзиви

  1. Galya Arnaudova

    Bravo Aleksandra,gordeya se s takiva talantlivi deza ot grada ni,i sam vi sasedka v Pomorie
    Moite nai sardechni pojelaniya za zdrave I uspex ot men Galya Arnaudova- Kaliforniya USA

  2. Анонимен

    Все повече и повече млади хора се изнасят от Поморие…Да се замисли общинската администрация!Топим се!