Празнично зарязване на лозята в Поморие и концерт на 14 февруари

На 14.02, сряда (Трифон Зарезан по стар стил), от 11:15ч. ще се състои празнично зарязване в землището на град Поморие. На събитието  ще присъстват Кирил Вътев – Министър на Земеделието, Георги Тахов – изпълнителен директор на ДФ „Земеделие“, Красимир Коев – изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното, Йордан Чорбаджийски – председател на НЛВК, Христо Янков – Изпълнителен директор на „Черноморско злато“ АД, Иван Алексиев – кмет на община Поморие.

Трифон Зарезан е трудов обичай, свързан с първите стопански дейности, които се извършват по лозите и е в чест на Свети Трифон, закрилник на лозята. Началото на февруари е и календарният период, в който изпращаме зимата и посрещаме пролетта и възраждането на живота. Това е денят, в който си пожелаваме добра реколта през годината и плодородие.

Началният час на събитието е 11:00 ч. със сборен пункт пред централния вход на сградата на „Черноморско злато“-Поморие, от където ще започне придвижването до землището на Поморие, където от 11:15 ч. празникът ще започне със зарязване в лозовите масиви и тържествен водосвет. От 12:00 ч. на паркинга пред „Черноморско злато“ всички присъстващи ще могат да се насладят на вкусна храна, греяно вино и на богата фолклорна програма с участието на танцови ансамбли от региона, певицата Нелина и оркестър „Славяни“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *