Проведе се среща с туристическия бранш в Поморие

Квартал „Малко солено езеро“ е вкаран в режим на кратковременно паркиране тип „синя зона“ поради факта, че там са само жилищни кооперации в етажна собственост. Но за живеещите в района отново се осигурява преференциално паркиране на месечен абонамент. Както е организирано навсякъде, така и тук – всеки, който има абонамент за синята зона, може да паркира автомобила си навсякъде, където намери свободно място в обхвата на зоната. Това обясни кметът на община Поморие Иван Алексиев на провелата се вчера среща с туристическия бранш.

Синята зона влиза в сила от 15.06.2023 г. с SMS и QR код. До дни ще бъдат поставени всички знаци. Част от улиците стават еднопосочни, именно за да се обособят повече места за автомобили. Транспортните схеми са одобрени от отговорните органи, а движението е организирано така, че с минимално заобикаляне човек да стигне до желаното място. Във връзка с актуалния въпрос за позволения двучасов престой в зоната за кратковременно паркиране кметът информира, че в района на плажа около „Роуз гардън“ е създаден и паркинг, който е безплатен за туристи. Така нареченият парцел „Капката“ също в момента временно се преустройва като буферна зона за безплатно паркиране. Двата паркинга имат капацитет за 211 автомобила. „Помислили сме максимално да осигурим и възможност за безплатно паркиране на туристите. Целта на тези буферни паркинги е да има повече места около жилищата на местните хора, които работят до късно, прибират се уморени и е добре да имат паркомясто близо до дома, вместо да обикалят.“, добави Алексиев.

От 15 юни ще бъде затворен за движение на автомобили и градският площад „Св.Св. Кирил и Методий“, за да се обезпечи нормалното протичане на мероприятията от богатата лятна културна програма.

Експертът „Туризъм“ в Община Поморие Щерион Златаров изложи данните за изминалия туристически сезон 2022, заплахите и прогнозите за лято 2023. От презентацията стана ясно, че се очаква близо 20 % ръст на туристи . Иво Барзов – Експерт Авиационен маркетинг на Летище Бургас също представи в проценти очакванията за сезона, като обяви, че с цел увеличаване на туристопотока са открити и няколко нови линии на Ryan Air и Air Baltic.

Концесионерите на местните плажове, началникът на Районно управление Полиция – Поморие Златан Даскалов и полицейски инспектор Георги Димитров също взеха участие в дискусията. Покана бе отправена и към ВиК – Бургас, но представители на дружеството отново не бяха изпратени на срещата.

„Ще настояваме ВиК да осигури дежурни екипи и през почивните дни, тъй като не е нормално аварията да стане в петък следобед и водата да блика по улиците до понеделник сутринта. За съжаление, ние сме в постоянна битка с дружеството и Поморие често е под угрозата за тежки ВиК аварии през летните месеци“, сподели градоначалникът.

Освен темата за старата водопроводна мрежа, беше засегнат и въпросът със сметоизвозването. Весна Балтина – заместник-кмет в община Бургас по „Стратегическо развитие и екология, дигитализация и адаптация към промените на климата“ представи пред бранша новата анаеробна инсталация за преработка на разделно събрани биоразградими отпадъци, която бе изградена в партньорство между трите общини Бургас, Поморие и Несебър. С инсталацията ще се осигури допълнителен капацитет за процеса по сметосъбиране и сметопреработка, което също има значение за успешен и чист туристически сезон.

Повдигната бе и темата за поддържането и разширяването на плажната ивица. „Опитваме се да убедим държавата, че независимо, че плажовете са държавна собственост, независимо, че са дадени на концесионери, ние – Общините най-добре знаем какво трябва да се направи. Готови сме да внесем проекти за удължаване и обновяване на вълноломи и разширяване на бреговата ивица. Промените в ЗУЧК също бяха по инициатива на Община Поморие и се случиха след много усилия, разговори с народни представители и участия в комисии. Това е и причината да вярвам, че и с развитието на плажовете може да постигнем успех.“, каза още кметът.

За облагородяване на района около бунгалата в града също има готов проект, който е одобрен, с разрешение за строеж, осигурено  финансиране и стартирана процедурата за избор на изпълнител. Ще бъде направен нов тротоар от страната на почивните станции и соларно осветление, съобразено със специфичните изисквания в зоната на Поморийското солено езеро. Мисли се и за разширяване на платното, така че да се обособят паркоместа и място за разминаване на автомобили в двете платна за движение. Фактът, че зоната е защитена създава пречки за извършване на строително-ремонтни дейности в района. В момента се води спор с държавата за един от терените, който би могъл да се обособи като паркинг, но до приключване на спора Алексиев апелира служителите на РУ -Поморие да осигуряват по-учестен контрол в района на почивните станции, за да няма проблеми при спокойното придвижване както на пешеходци, така и на моторни превозни средства.

Интегрира се и система за глобяване на неправилно паркирани автомобили, която ще бъде свързана с Центъра за градска мобилност. Глобата ще бъде 20 лв и ще се отчита в системите на местната данъчна служба и НАП. Системата цели да осигури безопасно движение и контрол веднъж от КАТ и втори път от служителите на Община Поморие.

Разработка на многоетажен паркинг с капацитет за 620 автомобила, фотоволтаици за минизиране на разходите за електроенергия и пространство за търговски зони беше представена в хода на срещата. „Готови сме да дадем проекта на инвеститор, който да го реализира. Общината също има възможност да го изпълни чрез теглене на кредит, но смятам, че е редно възможността да бъде предоставена на бизнеса.“, допълни Алексиев.

На срещата присъстваха председателят на Общински съвет Поморие Адам Адамов, заместник-кметът по Бюджет, финанси и туризъм Янчо Илиев, заместник – кметът „Строителство, инфраструктура, транспорт и управление на проекти“ Кунчо Гайдов, директорите на общинско предприятие „Озеленяване, горско и селско стопанство“, „Чистота“ и на дирекция „Приходи, местни данъци и туризъм“, общински съветници и представители на Българска туристическа камара, съобщиха от Община Поморие.