Прогноза за месец май 2022 година

Месец май започва с Новолуние в Телец и Слънчево затъмнение. От астрологична гледна точка двете небесни събития са важни и придават особена значимост на всичко, което се случва през първите дни на май. Както вече е ясно всяко едно Новолуние е подходящ период за започване на нови инициативи. Затъмненията пък по принцип носят усещане за съдбоносност и невъзможност човек да управлява собствения си живот. Затъмненията вещаят събития, които не зависят от нас. Участваме в ситуации, които са ни все едно „спуснати от небесата“ , а следствията от започнатите инициативи ще оказват влияние в живота ни още дълго време. Затова през това Новолуние ще трябва всеки внимателно да претегли своите избори и разумно да реши как да действа. Затъмненията обикновено замъгляват разума и е възможно действията ни да бъдат неадекватни. Вниманието ни трябва да бъде насочено към темата на парите, материалната стабилност, големите капиталовложения, селското стопанство, храната, предмети на изкуството. Рискови действия в тези сфери не са удачни, изисква се по-методичен и бавен подход. Уран също е в съвпад със светилата, а това е планета, носеща енергията на промяната. Време е да помислим кое в живота си можем да променим – взаимоотношенията, начина, по който изкарваме парите си, кое ни дава усещане за стабилност. И да поемем по пътя на новото. Но с разбиране и духовно търсене, защото Уран ни дава поглед отвъд прозаичното. Ключовото за първите дни на май е да се опитаме да направим постепенна промяна в живота си, защото това ще доведе до дългосрочни последствия.
До 16 май влизаме в Коридора на затъмненията и точно този ден е следващото затъмнение, но този път е Лунно. Пълнолунието засилва емоционалността, а Сатурн напряга още повече усещанията. Планирайте деня си и следвайте стриктно графика си, защото Сатурн обича дисциплината. Иначе може да донесе доста предизвикателства.
На 11 май Юпитер влиза в зодиакалния знак Овен. Стремежите и целите ни стават по-смели и амбициозни. Желанието за борба и победа се засилва, както и гордостта. Принципно добър период за Овните, усещат повече вдъхновение. Този период се задържа до 29 октомври, когато Юпитер ще се завърне отново в Риби.
Важно звездно събитие е и статичността на Плутон. Това положение на висшата планета е до 14 май и ще се усеща като нагнетено напрежение, което няма ресурса да се изрази навън. „Във въздуха“ се носи нагнетеност, но не се изразява явно. Добре е да се насочим към някакъв вид спортна дейност, където да разходим тези нажежени, но потиснати страсти. Иначе могат да ни залеят ненадейно, когато най-малко очакваме.
За това може да допринесе и Венера, планетата на емоциите, която от 2 май е в огнения Овен и допълнително засилва импулсивността ни.
Да не забравяме и ретроградния Меркурий. Планетата на комуникацията ще върви назад от 10 май до 3 юни в знаците Близнаци и Телец. Не подписвайте договори, не правете значителни покупки, внимавайте по време на пътувания, не отваряйте нови фирми, не започвайте нови инициативи. Използвайте тези дни за обмисляне на новите дейности. Организирайте ги в ума си. Изработете си ясна визия и след ретроградния Меркурий я осъществете реално.
До 21 май Слънцето е в знака Телец. Българският народ е под този знак и всички политически и икономически решения, които ще се вземат през месеца особено по време на Коридора на затъмненията ще бъдат с дългосрочни последствия (най-вече във финансовата сфера). Затова трябва да се действа много разумно и адекватно, за да не носим на раменете си непосилна отговорност в бъдеще.

Астролог: Валентина Радиева-Маренова