Прогноза за месец май 2023 година

От 21 април Меркурий започна своето ретроградно движение и така влиза в месец май, което ще продължи до 15 май.
Всички вече са чували за ретроградния Меркурий. Какво обаче значи „ретроградна“ планета от гледна точка на астрологията? Това означава, че ако наблюдаваме планетата от позицията на Земята в някакъв момент тя спира своето движение и започва да се движи на заден ход. Интересното в случая е, че реално това не се случва, а само изглежда така поради прекалената отдалеченост на планетата от Земята.

Меркурий „върви назад“ 3 или 4 пъти през годината за по 21 дни. А какво значи това? В никакъв случай не е нещо лошо, а период, в който трябва да се поспрем. Да не бъдем така активни навън, в ежедневието си. Да се смълчим и да обърнем поглед навътре в себе си. Да довършим нещо, което сме започнали в миналото. Меркурий отговаря за мисленето, комуникацията, взаимообмена на информация, пътуванията и затова в бита ще имаме затруднения в тези области.

Какво може да се случи в тези дни?:

  • Да се развали компютъра, пералнята, прахосмукачката, телефона-изобщо техниката вкъщи и офиса.
  • Когато тръгнем на път има вероятност да спукаме гума, да претърпим авария, автомобила да се повреди, полета да се отмени, автобуса да закъснее, да си загубим билета.
  • Случва се да пратим важен SMS или e-mail и той да се „загуби“ безследно.
  • Сещаме се, че още преди половин година се каним да поправим нещо у дома. Не отлагайте. Домът ви плаче за ремонт-измислете дизайна, цветовете, съберете изгодни оферти…и след ретроградността започнете.
  • Обажда ви се стар приятел, който отдавна не сте виждали.
  • Обсъждате наболели и дълго отлагани теми с любимия човек, колега, началник, родител. Сега е моментът да кажете какво ви тежи и да откриете заедно път за решаването на проблем във взаимоотношенията.

Какво да не правим през тези дни?:

  • Ако искате да си купите нов телефон/техника или автомобил /превозно средство не е сега моментът. Разгледайте оферти и съберете информация, но отложете самата покупка след като Меркурий „тръгне“ напред.
  • Не подписвайте договори!
  • Не отваряйте нови фирми, не започвайте нови инициативи. Използвайте тези дни за обмисляне на новите дейности. Организирайте ги в ума си. Изработете си ясна визия и след ретроградния Меркурий я осъществете реално.
  • Не планирайте хирургически интервенции и операции през този период освен ако не е спешно или животоспасяващо. Има голяма вероятност нещо да се обърка. Поставените диагнози често се оказват грешни, а операциите-неуспешни.
  • И посещенията при зъболекар отложете с 21 дни. Меркурий отговаря за ръцете на зъболекаря/лекаря/хирурга и възможно той да сгреши.

Какво да предприемем в дните на ретрограден Меркурий?:

  • Отпуснете се. Животът си има собствен ритъм, който се случва и без вашия контрол. Самото осъзнаване на тази истина, подрежда съвършено и вашия собствен свят.
  • Направете си списък с нещата, които отдавна отлагате и си начертайте план за тяхното случване на по-късен етап.
  • Обадете се на стар приятел и поговорете за отминалите времена. Със сигурност ще се преоткриете.
  • Направете си равносметка за отминали събития, погледнете обективно и си извадете полезните за вас изводи.
  • Погрижете се за здравето си. Направете нещо за себе си- започнете детоксикация, пийте билки, спортувайте, разхождайте се сред природата.
  • Отговорете си на въпроса: “от какво се нуждая?“. Може да е почивка и сън, спокойствие или любов. А може би нова работа или нова връзка? Помислете над това-имате 21 дни да го сторите. И после действайте!
  • Медитирайте.

Винаги, когато Меркурий „върви на заден ход“ е добър период за самовглъбяване и вътрешен анализ. Анализирайте кое е полезно за вас в живота и изключете ненужното от него! Използвайте тези периоди, за да балансирате себе си и да се синхронизирате с диханието на природата, където всичко „тече“ и се променя. И както има периоди на растеж и експанзия, така има и моменти на притихване и застой, за да бъдем здрави и спокойни.

Май започва със Слънце в Телец и това е период в годината, когато всичко живо в природата започва да се пробужда. Планетата на промените Уран също е в Телец, а това неминуемо води до ситуации на внезапни обрати в живота. Според мен е добре да бъдем отворени към новостите, но и наблюдателни към заобикалящия ни свят. Предпазливост и повече търпение към нещата, които се случват, защото Уран повишава избухливостта и нервността, а те не са добър съветник. Особено внимателно трябва да се подхожда към финансовите операции и инвестиции до средата на месеца, когато аспектът Слънце-Уран започне бавно да се разпада, а Меркурий ще тръгне напред.

През целият месец на звездното небе се задържа квадратурата между Юпитер и Плутон, а това определено внася доста напрежение на политическата сцена. Борба за власт, страстни амбиции и желание за надмощие над опонентите са само част от тенденциите през месеца. Още по-напрегната става обстановката след 21 май, когато Марс, планетата на действието влиза в огнения Лъв. Това засилва както желанието за себеотвърждаване, така и гордостта. Нападките между опоненти стават по-агресивни и яростни. Желанието за лидерство се увеличава, както в личен, така и в социален план. От 7 май до края на месеца Венера влиза в Рак и прави хората доста по-чувствителни и сантиментални, но и обидчиви. Склонност да се приемат нещата твърде лично, а това може да доведе до неразумни реакции.
Хората с хронични и сърдечно-съдови заболявания е добре да бъдат по-отговорни за здравето си през целия месец.

На 5 май е Пълнолунието по оста Телец – Скорпион и съветът ми е да не се взимат прибързани решения в дните около него. Резултатите могат да бъдат неясни, предвид продължаващото действие от Слънчевото затъмнение през април и ретроградния Меркурий. По-добре отложете това за 19 май, когато е Новолунието в Близнаци. След тази дата може да предприемете действия, да стартирате нови проекти и дейности.

Общо взето май се очаква да е напрегнат, но със самодисциплина и разум можем да го превърнем в добър период, подходящ за залагане на нови цели и поемане в нова посока.

Астролог: Валентина Радиева-Маренова