Прогноза за месец юни 2023 година

През месец юни Слънцето върви през зодиакалния знак Близнаци и започва да се усеща лекотата, която носи той. Желание за повече срещи, познанства и комуникация, разходки на въздух и лекота в общуването – това са основните акценти на въздушния знак и някак естествено се насочваме към тях.
До 6 юни Венера е във водния Рак, а това ни прави леко сантиментални и дори сълзливи. Опозицията към Плутон пък засилва дълбочината на чувствата и всичко може да ни се струва твърде драматично. Съветът ми е да не се поддаваме на това влияние като затвърдим в себе си убеждението, че никой не иска умишлено да ни нарани и да спрем да приемаме нещата така лично. След 6 юни до края на месеца Венера в Лъв ще изкара на повърхността бурни страсти и това донякъде ще ни позволи да се освободим от спотаените чувства. На 21 и 22 юни пък е точният съвпад на Венера и Марс и е възможно да действаме импулсивно. Водени от емоции е възможно да вземем импулсивни решения, затова е нужно да бъдем бдителни за това. Можем да отработим този аспект като отидем на танци или излезем на романтична среща. Марс в Лъв е силен и това се изразява с засилено усещане за лично достойнство и желание да заявим собствената си позиция, което определено засилва конфликтността.
Почти през целия месец се задържа квадратурата между Юпитер и Плутон, която поддържа темата за амбицията и властта. Най-ярко ще разпознаем този аспект на политическата сцена – борба за надмощие и липса на компромис. Не смятам, че може да се стигне до споразумение – прекалено много лични интереси и гордост стоят под повърхността. На 11 юни Плутон отново се връща в Козирог и много факти отново биват заровени надълбоко.
Пълнолунието е на 4 юни на оста Близнаци-Стрелец– добър ден за прочистване на организма, детоксикация особено на черния дроб, защото Луната е в Стрелец, а той от своя страна отговоря за този орган в човешкото тяло. В дните около пълнолунието не правете на важни избори. И този път няма да пропусна да спомена, че на пълнолуние се взимат не разумни, а емоционални решения.
Новолунието е на 18 юни в зодиакални знак Близнаци – подходящ ден за старт на ново начинание. Новолунието е с напрегнат аспект към Нептун, който може да замъгли преценката, но пък да засили интуицията. Ползотворни дни за хора с творчески професии – музиканти, художници, артисти.
На 21 юни е лятното слънцестоене, а на следващият ден светликът преминава в зодиакалния знак Рак. В деня на лятното слънцестоене светлата част на деня е най-дълга. В България тя ще бъде 15 часа 19 минути и 30 секунди. Почти всички народи празнуват по един или друг начин лятното слънцестоене. В България на 24 юни се празнува Еньовден. Поверието е, че на този ден слънцето зарежда билките и водата с най-много лековита енергия. Набраните за зимата билки трябва да са “77 и половина” — за всички болести и за “болестта без име”. От набраните билки, между които на първо място е еньовчето, жените правят еньовски китки и венци, вързани с червен конец. В някои райони правят толкова китки, колкото са членовете на семейството, наричат ги поименно и ги оставят през нощта навън. Сутринта по китката гадаят за здравето на този, комуто е наречена. Еньовските китки и венци се окачват на различни места из дома и през годината ги използват за лек — с тях кадят болните, запойват ги или ги окъпват с вода, в която са топили китките или венците. С тревите и цветята, набрани на празника, увиват голям еньовски венец, през който се провират всички за здраве. Той също се запазва и се използва за лекуване. Докато билките, които се берат на Гергьовден се използват за лекуване на добитъка, то еньовденските билки се използват за лекуване на хората. С тях според народните вярвания се лекуват бездетни жени, прогонват се зли духове, правят се магии за любов и омраза.

Колко знание и мъдрост има в народните обичаи – нека ги помним!
С пожелания за прекрасен юни, изпълнен с много тайнства и вълшебства.

Астролог: Валентина Радиева-Маренова