Проектът за градския парк в Ахелой бе подложен на обществено обсъждане

С приключването на проекта за създаване на Туристически информационен център в гр. Ахелой вече са осигурени три броя обзаведени и оборудвани помещения – офис и складове за нуждите на организаторите и оператори на туристически услуги. Изградени от лека метална конструкция, помещенията ще могат да бъдат използвани и като съблекални, тъй като са позиционирани в близост до откритата сцена, на която в Ахелой се провеждат културни мероприятия – празници, концерти и представления. Като част от същия проект пред сцената ще бъдат монтирани постоянни пейки за зрители.

През месеците юли и август центърът ще информира за предоставяните услуги в гр. Ахелой, хотели, места за хранене, както и за туристическите обекти на територията на община Поморие.

Пространството от църквата до главната улица ще бъде павирано и обособено като градски площад. Проектът предвижда изграждане на места за паркиране, комуникации, зелен пояс между площада и църквата, допълнително озеленяване – кътове с летни цветя и капково напояване, пейки и специално място за коледната елха.

Амортизираните детски съоръжения, които са на повече от 20 години, ще бъдат заменени с нови, обособени в два къта – за деца до 3 години и за по-големи деца – две комбинирани детски съоръжения и две люлки. Видеонаблюдение и нова ударопоглъщаща настилка, отговаряща на всички изисквания, ще пази децата от нараняване, а кътовете ще бъдат оградени с метален парапет, който да предпазва случайното излизане на дете на пътното платно.

Алеите от детския кът и площада ще бъдат свързани, а подходите към тях  достъпни за хора с увреждания и детски колички. Предвижда се реконструкцията да бъде завършена преди празника на град Ахелой.

Всички дървета в парка ще бъдат обследвани от специалисти, а опасните ще бъдат премахнати. На тяхно място ще бъде засадена нова дървесна растителност.

Всичко това бе представено пред жителите на град Ахелой, които сами инициираха събрание в парка и поканиха кмета на Поморие Иван Алексиев, за да им разясни проектните дейности, които предстои да бъдат реализирани. От страна на присъстващите бяха отправени и допълнителни предложения и идеи за монтиране на маси за игра на шахмат, тенис, детски занимателни игри, образователни табелки за деца, фитнес на открито и др.

На срещата присъстваха заместник-кметът Янчо Илиев, кметът на Ахелой Иван Георгиев, директорът на Общинско  предприятие „Благоустройство, комунални и строително-ремонтни дейности“ инж. Михаил Кондакчиев, ръководител „Управление на проекти“ Георги Петков и общинският съветник от град Ахелой Илиан Щерев, съобщават от Община Поморие.