Прокуратурата се обяви срещу поскъпването на водата в Бургаско

Софийската градска прокуратура (СГП)  се обяви против решението на Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за цените на водата в област Бургас. Според държавното обвинение, решението, с което от 1 август цените в общо 13 общини в региона скочиха с 60% – до 4 лева и 39 стотинки за кубик вода, е незаконосъобразно и е поискана неговата отмяна.

Повишаването засяга общините Бургас, Поморие, Айтос, Камено, Карнобат, Малко Търново, Несебър, Приморско, Руен, Созопол, Средец, Сунгурларе и Царево.

В мотивите на Софийската градска прокуратура става ясно, че са “неотносими” ползваните от КЕВР данни относно доходите на жителите на област Бургас за извършването на анализ на социалната поносимост на цените на “ВиК услугите”. Не става ясно как е определен средномесечният доход на лице от домакинство за периода 2022.-2026 г. Затова и неправилно новите цени са определени като “социално поносими”, въпреки, че не са ползвани необходимите данни от Националния статистически институт.

Според прокуратурата има редица нарушения, вкл. и липса на становища от засегнатите общини за бизнес-плана на ВиК Бургас, в който е заложено поскъпването.  Няма данни и информация за начина на определяне на размера на общите загуби във водоснабдителната система.

Ето защо се иска съдът да отмени решението на КЕВР и новите тарифи да не се прилагат от 1 август. Това би причинило “значителна и труднопоправима имуществена вреда на жители на област Бургас, изразяваща се в заплащане на изключително завишени цени за “ВиК услуги”

 

1 коментар

  1. А, законосъобразно ли е ВиК проектите за стотици милиони евросредства да бълват само аварии, и оправдания че мрежата била претоварена?
    Хайде престанете с този цирк!
    Милена, какъв Ви е проблема с коментара за енергийния министър?