Първо издание от енциклопедичната поредица „Тракийски родове”

Излезе от печат книгата „Тадаръковият род: Пътуване към корените. Изданието поставя началото на енциклопедичната поредица „Тракийски родове”. Начинанието бе насърчено и от кмета на Лозенградската община Енидже г-н Илиас Ялмъз. Очаква се на 22.09.2013, близо 200 потомци на тракийски бежанци от Ениджия да посетят селото на своите деди, които прокудени преди 100 години, го напускат само за няколко часа. След дълго лутане през непроходимите странджански гори, ениджийци намират спасение в Анхиалския манастир Св. Георги.

В книгата е събран богат фактологически материал. Автор е Вида Буковинова. Тя е избрана от тракийския род да напише историята му, като обобщи всички предоставени сведения и събрания богат документален материал. Изданието е илюстровано и професионално оформено от издателски и консултански екип.

За първи път в него се публикуват вдъхновените от съдбата на големия тракийски род живописни платна на акад. Светлин Русев – „Път в бяло” и драматичния „Път в червено”, част от колекцията на проф.Д.Тадаръков, и „Буря” на Румен Скорчев.

Възстановена карта от колекцията на бургаския художник Климент Атанасов, дело на Картографския институт към Генералния щаб на БА, показва жестокия път от Ениджия до Бургаския залив – Анхиало.

Книгата не плаща данък на спомените за разорението преди 100 години. Тя е паметник на възправянето на тракийци и техния едновековен принос към България. Актуалността й е подсилена и от съдбата на съвременните бежанци, повтарящи „жестокия път” – някогашната Тракийска Голгота.

Очаква се „Тадаръковият род” да бъде представен пред културната общественост в Бургаско  в Деня на народния будител.