Разбита е организирана престъпна група в Бургаско за трафик на мигранти

Спецченгета са атакували адреси в Руен, Поморие и Камено при операция срещу трафика на мигранти. Разбита е организирана престъпна група, като са арестувани 10 души- 9  от тях в Бургаско и един на ГКПП Калотина.

На шестима от задържаните ще бъдат повдигнати обвинения – на четирима за участие, а на други двама за организатори в криминалната организация. Това съобщиха на брифинг прокурор Чинев, старши комисар Стоян Мандажиев – зам.- директор на ГД “Гранична Полиция”, старши комисар Лъчезар Момчев – директор на РДГП – Бургас. По-рано днес министърът на вътрешните работи Калин Стоянов съобщи, че има задържани от групата, като предстои повдигане на обвинения за членовете ѝ.

Организираната престъпна група /ОПГ/ е била следяна от началото на 2023 година, уточни ст. комисар Мандажиев. “Организаторите взаимодействат с лица от турска територия, от които получават локации на местоположение на групите, извършват физическото превеждане на групите от турска до българска територия, после до сръбска граница, а след това извеждане от страната в посока Западна Европа. ОПГ-то е от ромски произход. Над 30 групи са разкрити и шофьорите на автомобилите са задържани, с повдигнати обвинения, дори някои от тях вече са осъдени”, сподели още той.
“От 1000 до 3 000 евро са заплащали на човек за превеждане през границата. Последните месеци наблюдаваме увеличаване на цените на тази дейност, стигала е до 5000 – 6000 евро на човек. Причините за скока в цената на услугата са, че мерките на всички граници са затегнати. Това веднага вдига цената. Нямаме данни за чадър от страна на служители на МВР. За това говори и фактът, че тази операция се проведе успешно, нямаше никакво изтичане на информация, означава, че лицата са били спокойни и не са били предупредени. Нямаме данни за корупционни действия на наши служители”, заяви още старши комисар Стоян Мандаджиев.
Предстои на обвинените вече участници и организатори на престъпната група да бъдат разгледани мерките за неотклонение. Прокуратурата ще настоява за налагане на най-строгата – “задържане под стража”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *