Рисунки на деца от Поморие бяха изложени в новия парк на турския град Инедже

dscn0291-scaledКметът на Поморие Иван Алексиев, кметът на Инедже Сахабетин Вардар,  бившият кмет на турския град Иляс Йълмам и председателят на Общински съвет Поморие Адам Адамов заедно прерязаха лентата на новия парк в природната местност „Чамлак“ в Инедже, реализиран по Програма за трансгранично сътрудничество Interreg—ИПП България – Турция 2014-2020 г.“, в партньорство на между Община Поморие и Община Инедже, Турция.

По същата програма бе реконструирана и официално открита преди няколко дни сградата на новия „Дом на изкуствата“ в Поморие, където децата от школата по рисуване към ЦПЛР-ОДК Поморие показаха знанията и таланта си в красиви илюстрации, посветени на материалното и нематериално културно и природно наследство в трансграничния район, съобщават от пресцентъра на Община Поморие.

„Преди близо 30 години започнаха да идват от Поморие внуците на изселените през 1913 г. българи, като първите стъпки към това завръщане са станали благодарение на тогавашния кмет на Инедже Иляс Йълмам. Ние поехме от него знамето на приятелството между двата народа, за да го издигнем малко по-нагоре и сега заедно да осъществяваме проекти. Надявам се, че чрез нашето приятелство и партньорство ще осъществим още много и още по-големи проекти, за подобряване живота на жителите на нашите два града.“, каза кметът Сахабетин Вардар.

„Една граница, която ни дели, не може да ни раздели. Много се радвам, че реализирахме заедно този проект, защото както е и неговото наименование: „Традиции – вчера, днес и утре“, така и чрез него показваме, че традициите от векове, продължават и днес, но ще продължат и утре, благодарение на нашите деца. Затова благодаря за всичко, което сме направили и правим заедно, защото така даваме посоката на приятелството и на бъдещото поколение – на децата ни, които убеден съм,  ще издигнат още по-високо знамето на приятелството между нашите два града, нашите съграждани и нашите две страни.“, каза кметът Алексиев.

dscn0369-scaledСъбитието в обновената местност „Чамлак“ се превърна в празник, посветен на развитието на традициите и укрепване на отношенията между Поморие и Инедже. Жители на турския град поздравиха гостите – потомци на изселените през 1913 г. българи с традиционна за района фолклорна програма, а местни деца рисуваха тематични картини, на открито в парка. Рисунките им, заедно с тези, нарисувани от децата в Поморие, бяха представени в обща изложба на тема: „Културното наследство през детските очи“.