Руски журналист откри вкаменени животински кости край Ахелой

kosti2

Екип от Природонаучния музей – Бургас се отзова на сигнал за намерени вкаменени животински кости край гр. Ахелой. Руският журналист Николай Замятин ги е открил на Ахелойския плаж. По подобен сигнал в началото на годината в музея постъпиха ценни фосили, намерени при изкопни работи в Горно Езерово. Останките наистина наподобяваха фосилизирани кости на древни бозайници. В музея има донесени такива образци и при огледа на Ахелойския бряг се потвърдиха нашите предположения, че това са геоложки образувания, вече известни на специалистите на РИМ – Бургас.
Геоложките слоеве на това място са формирани преди 10-12 милиона години през плиоцена и са характерни за речно – езерно крайбрежни отлагания. При уплътняване на слоевете, карбонатното вещество намиращо се в тях се разтваря, инфилтрира, изнася и отлага в празнини като карбонатни гелове. Наблюдаваните геоложки обекти са резултат на такива явления.
От Регионалния исторически музей – Бургас благодарят на г-н Замятин за проявената отговорност и призовават всички граждани, които открият подобни образования или археологически ценности при изкопни работи, да уведомят РИМ-Бургас!

kosti1

kosti3

kosti4