След Несебър и в МБАЛ- Поморие отваря врати нов кабинет по Съдова хирургия

Официален сайт на Отделение по съдова хирургия Бургас: https://vascularsurgery-burgas.com/

В сградата на МБАЛ-Поморие отвори врати нов консултативен кабинет по Съдова хирургия. Кабинетът ще се ръководи от д-р Валентин Василев д.м., началник на Отделение по съдова хирургия в МБАЛ-Бургас АД, което през третата година от създаването си значително разшири своята дейност.
В него ще работят и съдови хирурзи от същото лечебно заведение. Жителите на Община Поморие ще получават високоспециализирана консултативна помощ в новоразкрития кабинет, а при необходимост- бърза инструментална диагностика – Доплер и КТ-ангиографии, както и навременно оперативно лечение за цялата гама съдови заболявания.

Хроничната артерална недостатъчност на долните крайници
е най-честото съдово артериално заболяване. Диагностиката му изисква щателно запознаване със всички кръвоносни съдове на пациента, защото много често се засягат успоредно и други отдели на артериалната система на човешкото тяло – сънни артерии, горни крайници, долни крайници и коремни артерии. За хората с оплаквания, дължащи се на недостатъчно кръвоснабдяване на долните крайници, съществува сериозна и реална опасност от претърпяване на неизбежна ампутация.

По данни на Националната здравноосигурителна каса за 2012 година ампутациите в България са над 3100. Повечето от тях са резултат от състояния, свързани с артериални заболявания на долните крайници, които при навременна диагностика и специализирано съдово хирургично лечение, могат да бъдат коригирани навреме и така да се избегне ампутирането на засегнатия крайник и инвалидизиране на пациента.

Аневризма на Абдоминалната Аорта

Тежко и понякога незабележимо в началото заболяване, представляващо нарастване на размера на коремната аорта, като естественият му ход води до внезапно разкъсване  на аневризмата с последващ масивен кръвоизлив в корема и летален изход. Никой не е застрахован от тази внезапна и опасна смъртоносна болест, дори  младите хора с хипертонична болест и  наследственост. В тази връзка профилактичният преглед при съдов хирург е абсолютно задължителен за тези пациенти над 40 годишна възраст.

Разширени вени

Най-честото венозно заболяване, която изисква щателно запознаване със състоянието както на разширените вени така и на дълбоките вени на крайниците с оглед изграждане на правилна тактика на лечение – хирургична,  терапевтична и дългосрочна медикаментозна.

Тромбози на дълбоките вени и прекаран тромбофлебит с посттромбозна болест

Състоянието е известно като хронична венозна недостатъчност на долните крайници , налагащо изследване с венозен ехографски доплеров апарат на всички вени на крайника.
При острите запушвания на вените -флеботромбоза, се налага предприемане на спешни мерки в болнични условия, тъй като съществува риск от развитие на внезапна белодробна емболия-откъсване на тромб от увредената вена и остро запушване на основните съдовете на белите дробове, която може да е с фатален изход за пациента.

Лимфедеми

Повечето пациенти с първичен или вторичен лимфен оток се диагностицират и лекуват с еластично компресивна терапия, посредством апарат с маншета за компресия, мануален масаж и рехабилитация. Добавят се и медикаменти за задържане на постигнатият ефект от кинезитерапията. Чести са случаите на жени оперирани по повод карциноми на млечната жлеза с последващ лимфедем на горния крайник. Пациенти прекарали еризипел или червен вятър на долните крайници също се повлияват добре от приложената съдовохирургична терапия.

Захарен диабет, диабетна ангиопатия и диабетна гангрена

Всички пациенти със захарен диабет имат нужда от постоянно наблюдение и лечение от съдов хирург.Оставен без адекватно хирургично лечение, диабетът бързо води до тежки гангрени на долните крайници и ампутации на пръсти,части от ходилото,подбедрицата и дори бедрото.Навременната съдово хирургична помощ може да спаси пациентите от тези ампутации и да намали инвалидизацията на хората в активна възраст .

Новият кабинет ще оказва Специализирана медицинска помощ в областта на съдовата хирургия и в случаите :

  • При травми на артериалните и венозни съдове с разкъсване и нараняване.
  • При спешни съдови заболявания: остри обтурационни инциденти – запушване на съдовете-емболии и тромбози.
  • При тромбоза на коремната аорта /Синдром на Лериш/, стенози и тромбози на тазови, бедрени и подбедрени артерии /Болест на Бюргер/.
  • При истински и лъжливи аневризми на коремна аорта и периферните артерии.
  • При хронични заболявания на органните съдове-бъбречни /вазоренална хипертония/; мезентериални съдове /абдоминална ангина-стенози и тромбози/.
  • При вродени и придобити заболявания на артериалната, венозна и лимфна системи :артерио-венозни аномалии: хемангиоми, лимфангиоми, ангиостеохипертрофен синдром.
  • Конструиране на постоянен съдов достъп за хемодиализа /артерио-венозни фистули и имплантиране на съдови протези за траен достъп/.
  • При функционални съдови заболявания.
  • Лечение на остри и хронични венозни заболявания /тромбофлебити, варикофлебити/; операции на разширени вени – Stripping, флебектомии, склерозираща терапия на ретикуларни вени и разширени капиляри.
  • Лечение на варикозни язви, рани от постфлебитен синдром,бавно и трудно заздравяващи рани от съдов или друг характер.

Работното време на специализирания кабинет по Съдова хирургия ще бъде от понеделник до петък, от 15-16 ч. в приземния етаж на МБАЛ-Поморие в дясно от центъра за Спешна помощ.

 

Предварително записване за преглед и консултация със Съдов хирург на тел.: 0879 357 689  от 12-14 ч. всеки ден, от понеделник до петък .  

За жителите на Община Несебър кабинета се намира в Здравна къща