„Сцена край морето“ и театърът, който носи радост и удоволствие на младите хора

Младежкият театрален фестивал „Сцена край морето 2023“ се проведе от 30 юни до 3 юли 2023 г. в Поморие, благодарение на НЧ „Светлина 1939“ , с подкрепата на  Община Поморие.

На 3 юли, последния ден  от фестивала, се изиграха три пиеси.

Четвъртият фестивален ден откри Актьорска студия „Арте“ към Регионална библиотека „Захарий Княжески“ гр. Ст.Загора, с художествен ръководител Илчо Димитров. Младите актьори старателно и с много вложен труд представиха на публиката  „Българско криминале“ от Иво Сиромахов, със стремеж да  покажат човечността и светлината, красотата и величествеността. Всеки иска да е  известен, да изживява любов в дебрите на опасна джунгла, да се бие с лошите и винаги да оцелява, да открие пътя към просветлението и душевната хармония, да е големият човек от малкия екран.

Втори за деня бе Театър „Арлекин“ към НЧ „Заря 1858“ гр.Хасково, с художествен ръководител Румяна Георгиева,  който представи „Домът на Бернарда Алба“ от Лорка. Благодарение на силната актьорската игра, публиката на „Сцена край морето“ усети случващото се в душата на една жена, както и нейните съкровени желания. Домът на Бернарда Алба е в действителност един гротесков символ на онова обществено мнение, което превръща младата жената от пълноправен човек с емоции, чувства и плътски желания в безличен девствен роб на своето време, принуден да живее нещастен в своя вечен, мрачен и студен затвор на безкрайни страдания, сълзи и самоубийства от любов.

Актьорска студия „Арте“ към към Дом на културата „Искър“ гр.София ,  с художествен  ръководител Илчо Димитров, закри театралния фестивал „Сцена край морето 2023“ в Поморие с „Опит за летене“ от Йордан Радичков.

Всичко в тази история започна с появата на един скитащ балон, когато две групи преследвачи се впуснаха в преследването му. Това е едно преследване, задоволяващо любопитството на обикновения човек, който всячески се опитва да се откъсне от скуката на ежедневието, за да полети на крилата на мечтата, напук на чуждото мнение. Въпросите които героите зададоха и провокираха публиката са много. Накъде да хвърчим- нагоре или надолу, наляво или надясно? Накъде да се движим- ако е в една посока докъде ще стигнем? Няма ли да отидем в друга държава? А ако сме литнали много нависоко и гледаме хората отгоре, какво ще стане? Изобщо можем ли наистина да полетим?  Отговорът е – да, на крилете на въображението, чрез театралното изкуство, където всички млади хора, занимаващи се с театър изпитват голяма радост  и това си личи, защото играят с цялото си сърце. И най-важното е, че изпитват удоволствие от това и го даряват на публиката, която стоя изправена на крака и ги аплодира.

Чудесен завършек с Радичковото творчество на 15-то издание на Театралния фестивал „Сцена край морето 2023“ в Поморие.

„Сцена край морето“ се превърна в един от най-големите и стойностни културни форуми в община Поморие. През 2023  година нивото беше много високо,  с представени 30 спектакъла, ангажиращи ума и чувствителността на хората, с отправени послания, с модерни сценографски решения, режисьорски похвати и съчетаване на различни видове изкуства, с толкова много талантливи млади хора от Бургас, Варна, Габрово, Кюстендил, Несебър, Обзор, Поморие, Първомай, Радомир,  Свиленград Севлиево, Сливен, София, Стара Загора, Тръстеник, Твърдица, Тополовград,  Хасково, Шумен и др. Те  пресъздадоха един прекрасен свят – на доброто и възвишеното, като великолепно съчетаха различните видове изкуства в едно- театралното. А най-ценното е, че правят това с голяма радост и удоволствие.

Имаше 5 авторски спектакъла, изиграни от: Театрална трупа Приказниче“ при СУ „Иван Вазов“ гр.Поморие, с худ. ръководител Лидия Пенова с „В нашта приказна държава, вий свидетели бъдете! Туй що стана запомнете“;  Театралната школа  при ОНЧ „Напредък 1864“ гр.Търговище с „Морско  дъно“ на Грета Неделчева;  Театрално студио „Артист“ гр.Радомир, с  художествен ръководител Йордан Иванов с  „Разкажи ми сънищата си“; ТС „Сияние“ към НЧ „Родина 1860“ гр.Ст.Загора с „Блудният син“ от Росица Гюмлиева. Имаше  и истински детски авторски театър, създаден от малките творци на четири бургаски  читалищни  състава – „Зунка-дъгата на Странджа“. Магичната история, станала основа на драматургичния текст, е измислена от участниците в литературно студио „Митични птици“ към НЧ „Любен Каравелов 1940“ с ръководител Роза Боянова. Актьорите в представлението – деца от Театрална формация „Усмивка“ към НЧ „Фар 1946“, с ръководител Румяна Кралева. Музикалните изпълнения – на фолклорна формация „Тракийче“ към НЧ „Любен Каравелов 1940“, с ръководител Пенка Петрова, а декорите и костюмите са изработени от малките художници в Ателие за рисуване и приложни изкуства към НЧ „Просвета 1927“, с ръководител Вили Колева.

 При избора на автори на пиесите бяха използвани различни литературни произведения, като се започне от  разказвачите на приказки-  Братя Грим, Шарл Перо, Астрид Линдгрен и се стигне до  Федерико Гарсия Лорка, Карел Чапек, Еманюел Шмит и Марк Камолети.

Хубаво е, че бяха избирани много български автори: три спектакъла по Янко Митев, Иванка Даковска, Венцислав Асенов, Петя Дубарова, Недялко Йорданов, Рада Москова., Панчо Панчев, два спектакъла по Йордан Радичков, Венцислав Асенов, Стефан Цанев, Иво Сиромахов, Теодора Попова, Ст .Л. Костов, Добри Войников, Елин Пелин, Нестор Дебренски и Чудомир,

 Четири дни жители и гости на града не пропуснаха да се насладят на театралното изкуство в салона на читалище „Светлина 1939”-Поморие.

Журито на петнадесетото издание на фестивала, председателствано от Валери Еличов и специалният гост – проф. д-р Росица Йорданова изгледаха постановките и благодариха  на ръководителите  на театралните школи, че водят децата по пътя на изкуството  и на децата, че са толкова съпричастни и участват с голямо желание и ентусиазъм.

Всички трупи получиха грамоти за участие. Ще бъдат връчени плакети и парични награди за отличените в първа и втора възрастова група, както и за музикално-поетичен спектакъл. Предвидени са призове и за актьорско майсторство. За първи път журито ще излъчи награди за режисура, музикално оформление, сценография и костюми.