„Сцена край морето 2023“ в Поморие – празник на театъра

За петнадесети път Поморие стана театрална сцена край морето. Младежкият фестивал, който се провежда в обновения театрален салон на НЧ „Светлина 1939“, привлече  младите театрални дарования от цялата страна. Специален гост на 15-то издание на фестивала е проф. д-р Росица Йорданова. В четири поредни дни чрез магията на театъра в „Сцена край морето“ зрители от всички възрасти имат възможност да  се пренесат в чудните светове на 30 великолепни спектакъла, дело на  младите  артисти от  Бургас, Кюстендил, Несебър, Обзор, Поморие, Първомай, Радомир,  Свиленград Севлиево, Сливен, Стара Загора, Тръстеник, Твърдица, Тополовград,  Хасково, Шумен и др.

Още в  първия ден  на фестивала се изиграха девет представления.  За отличния старт на фестивала се погрижиха домакините от Детска театрална студия „Светулка” към НЧ „Светлина 1939“ гр. Поморие, с худ. ръководител Румяна Кралева. Талантливите поморийски деца представиха най-новата си постановка „Таласъмът Тропалан“ от Янко Митев.

Театрална школа  „Талантино“ гр. Бургас  представи „Играем Чапек“ от Карел Чапек,  като показа , че чудесата са навсякъде около нас. А едно от тези всекидневни чудеса е да даваме и  получаваме обич. Режисьор на спектакъла: Станимир Карагьозов, а хореограф: Златина Амелева.

Театрална трупа Приказниче“ при СУ „Иван Вазов“ гр.Поморие, с худ. ръководител Лидия Пенова представи своя първи спектакъл на сцената на театралния фестивал- „В нашта приказна държава, вий свидетели бъдете! Туй що стана запомнете“. Представлението, изиграно от Трупата на СУ „Иван Вазов“ гр. Поморие, включващо 22 поморийски деца, отведе зрителите в света на познати приказни герои, но претворени по нов и различен начин. Те много красиво очертаха границите на човещината и разбирателството.

ДТС „Академия Млад актьор при НЧ „Просвета 1870“ гр. Свиленград, с худ. ръководител Ваня Стефанова представи „Аз съм само една“ по стихове и разкази на Петя Дубарова, с участието на Балетна школа „Сребърна пантофка“. Поетичният спектакъл грабна вниманието на публиката и го задържа през цялото време. Председателят на журито Валери Еличов каза, че поетични спектакли се правят много трудно, но свиленградската трупа се е справила блестящо.

„История на Троянската война“ пресъздаде Театрален състав при СУ „Проф.д-р Асен Златаров“ гр. Първомай, с художествен ръководител Анастасия Ганева, през съвременния поглед на група ученици. Достъпен за детската аудитория спектакъл за Троянските войни, бе изигран по пародиен, любопитен и много забавен начин

Детска театрална група „Обзорчета“ при НЧ „Изгрев 1927“ гр.Обзор, с художествен ръководител Маруся Дегрелиева представи  интерактивно „Горска приказка“ – адаптация на „Вълкът срещу козата и трите й козлета“ от Недялко Йорданов. Една пиеса за доброто, което храбро побеждава злото, колкото  и да е жилаво да е то.

Младежка Театрална Трупа „Ангард“ при НЧ „Асен Златаров 1872“ гр. Шумен, с художествен ръководител Панайот Калудов, показа  „Усмивки от криворазбраната цивилизация“. Компилацията от текстове на Добри Войников, Елин Пелин, Нестор Дебренски и Чудомир постави въпроса как е в Европа и как е у нас. Като сме бедни българите, груби и непокорни, не сме ли  цветни и добри?

ДТС „Развитие“ при НЧ „Развитие -1870“ гр. Севлиево, с худ ръководител Алфидин Раифов изигра „Котаракът в чизми“ от Шарл Перо. Още с излизането на „Сцена край морето“ на севлиевската трупа лъхна хубава позитивна театрална енергия. Всеки зрител усети дори как дишат децата- актьори. И това е заради радостта  им от играта.

Чудесен завършек на първия фестивален ден на „Сцена край морето 2023“ в Поморие поставиха възпитаниците на СУ „Неофит Рилски“ гр.Твърдица, с художествен ръководител Надежда Колева, със „Суматоха“ на Йордан Радичков. Една безконечна трагикомична приказка, която разкри образи на Радичковото творчество, с много смислени и поучителни послания и не случайно  председателят на журито Валери Еличов обяви, че това е още един знак за това, че започва един прекрасен  фестивал. В следващите три дни фестивалът продължава.

Проф. д-р Росица Йорданова е специален гост на 15-то издание на ТФ “Сцена край морето 2023” в Поморие. Преподавателската и изследователската ѝ дейност са ориентирани към образованието по култура, изкуства и реторика. Автор е на книгите “Учителят и художествено-културните ценности”, в съавторство; “Етнокултурната ситуация и отношението на населението на град Шумен към художествената култура” , в съавторство. Съставител е на сборниците “Детето и културата” и “Интеркултурно образование”.Научен ръководител е на проекта „Христоматия по парламентарна реторика ”  в четири книги с участието на студенти от специалност “Право” на ВСУ “Черноризец Храбър”. Има издадена монографията “Глобалната културна политика на ЮНЕСКО”. През целия ден тя бе в залата  и сподели , че е голямо удоволствие да гледа можещи, знаещи, мотивирани млади хора, които развиват таланта си,  вярват в изкуството и играят с цялото си сърце.  Радва се да  види целия салон усмихнат, аплодиращ и изправен на  крака.

На всяка театрална трупа, след изиграването на пиесата, председателят на журито Валери Еличов връчи грамота за участие от името на Община Поморие.

Официалното откриване се състоя на откритата сцена със запалване на театралния огън, с театрална сцена, изиграна  от ДТС „Светулка“ и приветствия от кмета на община Поморие Иван Алексиев, председателят на журито Валери Еличов и секретарят на НЧ „Светлина 1939“  Донка Китанова.

Кметът Иван Алексиев благодари на организаторите на фестивала, на целия читалищен екип на „Светлина 1939“ гр. Поморие, на всички театрални трупи и техните ръководители. Най- вече  на децата, че с такава жар участват и че това са може би бъдещите звезди на България.

Валери Еличов описа няколко причини защо театърът е празник. Защото спасява, дава енергия, учи, връща усмивките по лицата на хората, превръща възрастните в деца, влюбва, дава свобода и омагьосва. И още много….

С концерт на Дует „ Бургас“ и дискотека за участниците завърши първият  фестивален ден.