ТФ “Петлите” и нейният създател и ръководител Георги Димитров – герой на нашето време

Вчера, 18 ноември, в Читалище „Просвета 1888” в Поморие имаше празник. Залата беше почти пълна и най-важното 90 процента от публиката бяха младежи от 10 до 18 години.  Съгласете се, че не е много обичайно за вечерно представление. Георги Димитров и екипът му представиха “Лична история”. Сюжетът на спектакъла е прост: спомените на Димитров за себе си, за тежката участ на сираците, за създаването на “Петлите”, за формирането на екипа. Димитров предложи аскетично решение на спектакъла. На авансцената близо до портала има маса и два стола, а отзад параван. Това е целият декор. Георги  и неговият колега домакин 10-годишен младеж, седнал на масата, водят диалог, в който младият артист интервюира своя учител. Прийомът, разбира се, не е нов, но в този случай е напълно оправдан. Периодично диалогът беше осеян с танцови номера от историята на групата. Улових същността на историята на Георги, но не успях да се насладя на стила и тънките обрати на речта на автора, предвид катастрофално малкото познаване на български език. Съдейки по реакцията на публиката (и вече отбелязах, че публиката беше почти изцяло младежка), историята на Георги, неговият маниер, неговият език бяха напълно приети от публиката, освен това всеки фрагмент от мемоарите беше приет с гръм и трясък.  Усети се, че Димитров има богат опит в работата с младото поколение и неговият харизматичен образ намира благодарен отклик в душите на младите.

Случи се така, че това беше вече 3-то ни посещение на представленията на „Петлите” за последните шест месеца. Много е приятно, че Георги Димитров не забравя Поморие и неговите зрители, които всеки път му отвръщат с обичта си. От първото запознанство с този екип обърнахме внимание на особения пластичен език на режисьора. Това не е чист танц или пантомима, това е прекрасен синтез на фолклор, танц и пантомима. Екранният съпровод, който категорично не е от “холивудски” произход, е напълно съобразен със стила Tik-Tok, който завладя цялото младо население на Земята – всичко е просто и стегнато, без излишни украшения. За пореден път станахме свидетели на пълното завладяване на публиката от изпълнението на Танцова формация “Петлите”. Публиката продължително и бурно аплодира всички участници в представлението.

След спектакъла във фоайето на читалището Георги Димитров, заобиколен от множество благодарни зрители, дълго раздаваше автографи. В първия ред написах, че Георги Димитров е героят на нашето време и го повтарям още веднъж. В днешно време, когато безотговорното отношение към природата, живите същества и децата вече не изненадва никого, когато дърветата без да пречат на никого са счупени, или масовото изсичане на реликтни гори, големия брой изхвърлени домашни животни, безброй огромните кланици, непрекъснато нарастващ брой на разводите и непълните семейства става норма. В България, в Бургас има човек, който не е безразличен към съдбата на сираците, който прави всичко, за да не се чувстват тези деца като изгнаници в обществото и им дава пример и надежда.

В края на представлението Георги Димитров благодари на поморийските зрители, на поморийската общност и представи на публиката местните благотворители, направили възможна тази прекрасна вечер: Петя Иванова, Велика Славова и Валентин Карталов, които бяха поздравени с бурни аплодисменти от благодарния публика.

Браво Георги! Вие сте истински победител!

Олег Чернов, режисьор, ръководител на Студиото за Йога театър