Тържествено отбелязаха 1096 години от Ахелойската битка

На 20 август се навършиха 1096 години от битката при река Ахелой между българските войски, водени от цар Симеон I Велики и войските на Византия. Жителите на град Ахелой и тази година отбелязаха подобаващо славната победа на България.

Честването започна с празнично шествие от Читалище “Светлина-1934” до паметника на цар Симеон и неговите войни, където беше отслужена заупокойна молитва за загиналите войни. Слово за значението на Ахелойската битка за българската история произнесе доцент-доктор Иван Лазаров – преподавател във Великотърновския университет “Свети Свети Кирил и Методий”. С поклон пред загиналите, венци и цветя пред паметника им поднесоха заместник кметовете на община Поморие Янчо Илиев и Илия Джингов, заместник-председателят на общинския съвет Неделчо Стайков, кметът на град Ахелой Иван Георгиев, както и присъстващите жители и гости на Ахелой.

Тържествата продължиха с  прекрасния концерт на откритата сцена в парка, включващ  изпълнения на оркестраните от “Кракольол сити оркестра”-Полша,  “Музик скуоло немчице над ханоу”-Чехия, танцьорите от група “Вихорлат”- Словакия, ФФ “Трепетлика”, ТС”Дъга”и попизпълнеията на Виктор, Карина и Георги.

Пресцентър Община Поморие