Украинци с временна закрила, могат да поискат удължаване на срока

Във връзка с Решение на Министерски съвет – № 54 от 25 януари 2024 г., с което срока на действие на временната закрила в Република България е удължен до 04.03.2025 г., ОД на МВР-Бургас информира, че всички издадени регистрационни карти на чужденци с предоставена временна закрила в Република България към настоящия момент са със срок на валидност до 04.03.2024 г. Същите следва да бъдат продължени/подновени след заявено желание от разселеното лице с предоставена временна закрила, което е неин титуляр.

Срокът на регистрационните карти, валидни до 04.03.2024 г., може да бъде продължен както след, така и преди тази дата, по искане на разселеното лице.

Пререгистрацията на лицата, които притежават регистрационни карти за временна закрила се осъществява до 31.03.2024 г. в пунктовете на МВР и в центровете на Държавна агенция за бежанците (ДАБ) в страната.

В случай, че чужденецът заяви желанието си да продължи регистрационната си карта след 31.03.2024 г., той може да подаде заявление само в някое от териториалните поделения на ДАБ.

Поради това на територията на ОДМВР – Бургас украинските граждани, притежаващи регистрационни карти за временна закрила, валидни до 04.03.2024 г., могат да поискат удължаване на срока им до 31.03.2024 г. в следните пунктове на територията на Бургаска област : Първо Районно управление – Бургас и Районни управления Несебър, Созопол, Поморие и Царево.

Лицата следва да представят валиден паспорт и валидна регистрационна карта, в която ще бъде отразено удължаването на срока до 04.03.2025 г. Датата ще бъде дописана ръчно от служителя на МВР след отразяване на промените в специализираната информационна система.

В случай, че регистрационната карта е била ламинирана от притежателя й, на лицето ще бъде издадена нова, която не се ламинира.

От особена важност е фактът, че за пререгистрацията има достатъчно време, предвидено така, че притежателите на регистрационни карти да не се струпват и образуват опашки пред полицейските пунктове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *