Храмов празник чества манастирът в Поморие на 6 май

На 6 май храмов празник има манастир „Свети Георги Победоносец“ в Поморие.  Той  е един от малкото действащи манастири в Източна България и е сред най-почитаните свети места в страната ни. Данни сочат, че християнски монаси са идвали в града още през 3-4  век, а през 7 век вече съществува храм. През 812  г. Анхиало е превзет от хан Крум, а към 894 г. е създадена българска църковна организация. От края на 13 век Анхиалският епископ е почетен със сан митрополит. През 14 век Поморийският манастир е разрушен от турците.

Сегашната църква е построена през 1856 г. върху основите на предишния храм. В манастира се съхраняват ценни образци на иконографското изкуство от края на XVIII и началото на XIX век. Един от тях е храмовата икона на “Св. Георги” – рисувана от помориеца Темистокъл Диамандопуло Зограф. Една от най-ценните светини в манастира е аязмото с вграден барелеф на “Св. Георги”. Емблемата на манастира е 20-метрова кула – камбанария, построена през 1966 г. Според монасите, които живеят в обителта, Свети Георги помага на хората да се сдобият с дълго чакана рожба, да се излекуват от нелечими болести и дори да получат помощ в разрешаването на семейни проблеми. Легенда разказва, че в края на 17-ти век Селим бей, неизлечимо болен човек от Османската империя, се заселва на това място и изгражда чифлик. Според преданието, той страдал от тежка и неизлечима болест. Една нощ сънувал, че в двора на къщата му има чудотворна вода. Когато разкопал на указаното в съня място, Селим бей открил мраморен  барелеф на Свети Георги, а под него-аязмо. С водата от извора той се излекувал и в знак на благодарност построил на това място параклис  и заедно с цялото си семейство приел християнската вяра. След като овдовял, Селим бей дарил чифлика си от 3800 декара за манастирска земя

Манастир „Свети Георги“ е прочут с лековитата си вода. Миряните вярват, че аязмото има необикновена сила да цери всякакви очни заболявания и незарастващи язви. Това обаче става само, ако хората пренощуват в манастира в дните около Гергьовден . Затова миряни и много болни се стичат към святото място на 5 май. Те изкарват цялата нощ в бдение пред иконата на Св. Георги и се молят за здраве и изцеление. Духовната обител и до днес пази старинна каменна плоча, на която е изобразен Св. Георги на кон. Хората в Поморие твърдят, че това е същият барелеф, открит преди векове от Селим бей.

Ежегодно на 6 май-официален празник на гр. Поморие, празник има манастирската обител. Около манастира се организира традиционният Гергьовденски панаир. В манастира се стичат богомолци от цялата страна да се молят на Свети Георги за здраве и берекет. Пред централния  портал е извисена красива бронзова статуя на Свети Георги, патрона на манастира и града- на кон, пронизващ с копието си змей.