Художникът Йордан Маринов представи в Поморие “Незабравени”

Експозицията събира над 40 платна маслена живопис от ранните творчески години на Йордан Маринов

“Не знам какво значи тази изложба за мен. Това е времето, което съм го изживял. Не мога да си повярвам. Най-лесната изложба е тази. Направил съм ги тези платна и вече не ми пука от нищо. Хората да гледат и да казват каквото си искат, но мисля, че съм бил искрен, когато съм ги правил. В тези картини има много самоирония, много чувства за хумор, почти всяка картина е такава. Подигравам се със себе си, защото най-мога. Има и политически момент, но той е по-тънък и по съм го скрил, защото тогава, когато ги правих, беше много интересен животът. За нас, художниците никога не е било някакво табу. Важното е да можеш да го направиш”, сподели художникът Йордан Маринов при откриването на изложбата.

С тази изложба известният маринист успя да провокира своите колеги, приятели и публика, като чрез неговите картините ги пренесе в един малко позабравен свят. Това изненада дори и Мариана Маринова, учител, която откри изложбата с много задълбочени и смислени думи.

“Когато ми се обади и покани да открия тази изложба първата ми мисъл бе морето. Идвайки насам си мислих, че ще видя мариниста Йордан Маринов, морето с цялата му безкрайност. В същото време влизам и какво да видя? Виждам едни по-различни картини от това, което аз съм виждала. Виждам човека на всяка една от тези картини и си викам: Боже, колко истина има в тези думи, които всички познаваме – много са чудните неща, но човекът е пръв сред тях. Тази изложба е много лична, много истинска”, сподели Мариана Маринова пред присъстващите.

Пълен видеозапис от откриването  на изложбата вижте тук: