Администрацията на Ив. Алексиев високо оценена за управлението на местно ниво

sertifikat

Цялостната политика на управление на Община Поморие получи европейско признание. Престижният „Етикет за иновации и добро управление на местно ниво”, едно от най-значимите признания за работата на местните администрации, бе връчен вчера на кмета Иван Алексиев от министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева.  Етикетът е част от стратегията за иновации и добро управление на местно ниво на Съвета на Европа.

nagradaКристалният додекаедър, с който общината бе удостоена е символ на доброто управление. Фигурата има 12 страни, символизиращи 12-те основни европейски демократични принципа, които община Поморие следва.
Кметът Алексиев не скри вълнението си от получаването на това признание за качествената работа на общинската администрация.
„Благодаря на служителите в община Поморие за техния висок професионализъм. Горд съм, че нашият труд e оценен.”

Работата на община Поморие беше проверена и оценена от Комисията по присъждане на етикета, определена от Министерски съвет, чиито председател е министърът на регионалното развитие. За целта бе проведено проучване сред гражданите на общината, което установи, че решенията и действията на ръководството се ползват със значителна обществена подкрепа и доверие сред жителите. Самооценката на община Поморие и оценката от нейните граждани се припокриват изцяло, което според експертите е признак, че действията на местната власт отговарят напълно на очакванията на общността.

С Етикета бяха удостоени още 15 български общини. В общата класация община Поморие заема второhagrada_kmet място, водена единствено от Долна Баня, което е показателно за високите постижения на местната администрация. По всички показатели община Поморие минава средното ниво и се доближава до максималната стойност на резултатите. „Усилията на общинското ръководство в лицето на Кмета и Общинския съвет за утвърждаване на демократичните принципи в местното самоуправление са осезаеми и насочени в правилна посока – сочи докладът на независимите експерти. В него се дават примери за прилагането на всеки един от принципите за демократично управление. Част от тях са участието на обществото в процеса на вземане на решения, ефективното планиране на бюджета и въвеждането на нови решения и добри практики. В доклада още се казва, че общината „гарантира защитата на всички граждани и е зачетено човешкото им достойнство, както и това, че никой от тях не е дискриминиран, или изключен от обществения, социален и културен живот.»

«Етикетът за иновации и добро управление на местно ниво» е със срок на валидност до 2015 г. До тогава, той ще гарантира на гражданите, че качеството на управление в община Поморие е съобразено с европейските норми и стандарти.