Албена Пенева: „Грозни неща стават в България. Не може така!”

За трета поредна година Албена Пенева от Поморие се опитва да покаже, че е силна, че не се предава пред трудностите. Днес тя плува близо три километра в Черно море, като не я изплашиха нито студената вода навътре в морето, нито мъртвото вълнение.

През 2001 г. Албена претърпява тежък инсулт, след който три месеца е в кома. През 2012 г. се впуска в предизвикателството да докаже, че е човек като всички останали, привличайки вниманието с това , което може и обича да прави, а именно да плува. Тогава Албена Пенева направи опит да плува от Поморие до Несебър, миналата година преплува близо 3 км., а тази година измина разстоянието плувайки от източния плаж на Поморие до морския фар на града.

Плувкинята е с две висши образования, с професионален опит в сферата на застраховането. В момента е без работа и въпреки че усилено търси професионална реализация, работодателите я отпращат,тъй като е с 87% инвалидност, с пареза на десните крайници.

На ТЕЛК в Бургас минава през януари месец, а парите от инвалидната си пенсия получава едва преди десетина дни. Месеци наред стои без работа, без пари, без подкрепа. „Питайте какво яде човек от януари до юли – това са грозни неща. Това не е само за мен, в България са грозни тези неща. Не трябва по този начин”, споделя тя.

„Много мислих и реших да пробвам да плувам, да видя дали съм силна и дали ще се справя. На хората с увреждания казвам: Бъдете силни и ако падате, ставайте!”- е посланието на Албена Пенева.

Албена получи подкрепа днес от свои близки и приятели, които бяха с нея през цялото време, подариха й цветя и й вдъхнаха кураж. Тя  се надява  и институциите в България да обръщат внимание и да приемат хората с увреждания като всички останали.