Анелия Григорова от Исторически Музей- Поморие участва в научна конференция

В Регионален етнографски музей – Пловдив се проведе научна конференция с международно участие „Магията или вярата в свръхестественото“. В нея взе участие Анелия Григорова – уредник по Етнография в Исторически Музей- Поморие с  доклад на тема: „Магии, баяния и вълшебства или каквото е останало от тях в Поморие”, който ще бъде включен в научен сборник

Конференцията бе посветена на 10-та годишнина от кончината на доц. д-р Николай Колев – основоположник на Търновската етнографска школа, дала стотици специалисти, работещи в научни институти, университети, музеи и др. Темата на конференцията бе насочена към изследване на свръхестественото и съответните магически вярвания и практики, които съпътстват човечеството още от праисторията, та до ден днешен. Разбира се, в центъра на проучванията беше поставен въпросът за мястото и ролята на магията в българската народна култура.

В конференцията се включиха над 40 изследователи, представители на различни университети, научни и културни институти, национални и регионални музеи, училища и др. Събраните доклади са поместени в научен сборник, който е част от поредицата „Годишник на Регионален етнографски музей – Пловдив“, Т. 8. Този проект се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата.