Антифашисти от пет общини поднесоха венци и цвятя пред паметника на Николай Лъсков в Козичино

Антифашисти от общините Айтос, Бургас, Несебър, Поморие и Руен поднесоха цветя пред паметника на партизанския командир Николай Лъсков, загинал в антифашистката борба на 24 юни 1944 г.

Поклонението пред паметника, на което присъстваха много от жителите на селото, бе организирано по инициатива на Общинския съвет на БСП –Поморие, чиито председател Никодим Стоянов произнесе възпоменателно слово за живота и делото на Николай Лъсков.

Заедно с представители на обществеността и потомци на антифашисти от петте общини венци и цветя пред паметника на Николай Лъсков поднесоха председателят на Областния съвет на Българския антифашистки съюз –Бургас Георги Градев, народният представител Атанас Зафиров – председател на Областния съвет на БСП – Бургас, представители на партийните структури на БСП от Айтос, Бургас, Несебър, Поморие и Руен.

Честването на паметта на командира на партизанския отряд «Народен юмрук» продължи с литературно-музикална програма, която бе аплодирана от представители на 4 поколения.

На първия ред сред гостите бе и дъщерята на Яна и Николай Лъскови-Аелита.

След традиционите си изпълнения групата за автентичен фолклор от селото изпя и няколко руски песни, на които припяваха и присъстващите на тържеството руски граждани.

Потомци на участниците в антифашиската борба /пре/разказаха спомени на своите предци, които могат да се обобщят с три думи: «Никога повече фашизъм».

Участниците в поклонението си дадоха дума и взеха решение догодина,когато се навършва 70-годишнината от трагичната кончина на Николай Лъсков пак да се съберат и да преминат по пътя до паметниците на загиналите в атифашистката борба в Добра поляна и Топчийско заедно със своите внуци и правнуци.

                                                                                 Максим МОМЧИЛОВ