Ахелой ще отбележи 1106 години от битката на цар Симеон

Триумфът на цар Симеон I над византийския главнокомандващ Лъв Фока през 917 година и до днес е определян като едно от най-грандиозните сражения в европейското Средновековие. Българският владетел взема лично участие в боевете, начело на тежката конница. Изтласкана към морето, византийската войска е обкръжена и унищожена почти изцяло. Любопитен факт е, че именно преди Ахелойската битка за първи път в българската история се отслужва водосвет на бойните знамена по желание на цар Симеон I.

На 20.08.2023 г. се навършват 1106 години от прочутата битка край поречието на река Ахелой.

Честването на паметната годишнина в Ахелой ще започне в 19.00 часа на 20.08.2023 г. /неделя/, като от сградата на местното читалище „Светлина 1934” ще тръгне празнично шествие, което ще продължи до паметника в градския парк. Там ще бъде прочетена заупокойна молитва за падналите в битката воини и ще бъдат поднесени венци и цветя пред монумента на цар Симеон Велики.

Проф. Димо Чешмеджиев – преподавател в Пловдивски университет ”Паисий Хилендарски“ ще представи експозе на тема „Ахелойската битка в историята на Европейския Югоизток“.

В 19.45 часа програмата ще продължи на откритата сцена в парка с празничен концерт на професионален фолклорен ансамбъл „Странджа“ и заря.

Община Поморие, кметство Ахелой и НЧ „Светлина 1934” Ахелой Ви канят на честването.