Басейнова дирекция: По крайбрежието най-застрашена от наводнения е зоната около Поморие

karta_PomorieПредстои да бъдат изработени карти на районите, които са най-рискови за наводнения в областите Варна, Добрич и Бургас, съобщи шефът на Басейнова дирекция – Варна Венцислав Николов. Според него вече е направена първоначална оценка, която показва, че по крайбрежието най-застрашена от наводнения е зоната около Поморие. В Бургаския регион заплаха има и по устията на реките Ропотамо и Велека. Във Варненско рисков район е поречието на река Камчия, а в Добрич – зоната, през която е текла вече пресъхналата река Шабленска, съобщава Стандарт.

Изработването на картите е част от проект за разработване на планове за управление на риска от наводнения, каза Николов. Финансирането на проекта е за близо 2,6 милиона лева, осигурени по оперативна програма “Околна среда” – чрез Кохезионния фонд и национално съфинансиране. Проектът трябва да приключи до края на март 2015 година.

Освен плановете за управление на риска от наводнения ще бъде подготвен и каталог от конкретни мерки за предотвратяване на проблемите. Като възможни действия Николов посочи изграждането на диги, контролирано изпускане на води, изграждане на сензорни системи за ранно предупреждение, каквато вече има за язовир Цонево.