Българската общност във Великобритания за дарението на проф. Димитър Тадаръков

Основните медии на българската общност във Великобритания отделят голямо внимание на дарението на проф. Димитър Тадаръков – ръководител на Катедра „Икономика на туризма” в престижния български университет по национално и световно стопанство – София. Тон дава официалният сайт на Българското посолство (Embassy.London@mfa.bg), който публикува подробна информация за предаването на великолепното издание „ПОМОРИЕ: древност и съвремие” на втората по големина библиотека в света – Британската. Дипломатическото ни представителство в Лондон споделя оценката на английската страна за дарението и го определя също като принос за българското културно и информационно присъствие във Великобритания.

Популярният вестник за българите в Лондон BGVESTNIK публикува и снимка на проф. Д.Тадаръков, като информира подробно за жеста на братя Тадаръкови.

От коментарите в сайтовете става ясно, че визитата на проф. Д.Тадаръков в British Library е съвпаднала по време с представителна изложба. Тя показва най-ценните експонати, притежание на английската културна институция. Между тях е и знаменитото Лондонско четвероевангелие на цар Иван Александър, наричано също Лондонско евангелие. Това е един от най-известните и ценни български кирилски ръкописи. И двамата дарители са били поканени специално да го видят, така както е експонирано.

LONDON JOURNAL акцентира върху оценката на домакините за изданието и публикува също снимка на проф. Д.Тадаръков.

ALEX DEVELOPMENT, сайт предпочитан от нашите сънародници при изготвянето на документи, консултации (своеобразен компас за българите в английската столица) се придържа към официалната позиция на нашите дипломати и публикува също снимка на проф. Д.Тадаръков.

Новината за ”българския професор, който дарил самата Британска библиотека” се разменя активно и по вторични канали за информация през двата почивни дни.

В тягостен контраст – с медиите на българската общност в Лондон, е мълчанието на официалните сайтове на българските черноморски общини Поморие (на която е посветено изданието) и Бургас (дарителят е председател на Общността на бургазлии в София). Лесно обяснимо е мълчанието и на избирателно финансираните СМИ по Черноморието – на фона на десетките публикации за събитието в свободните български медии…

Изготвил обзора:

д-р Ст. ПЕЙКОВ – преподавател по управление
на големи културни проекти, Катедра по
етнология в ПУ „Паисий Хилендарски”