Ватерполистите спечелиха трети комплект сребро

За СКВТ “Черноморец” 2014 г. ще се запомни като сребърния сезон на клуба в държавните първенства по водна топка. След отборите момчета и юноши младша възраст, носител на трета вицешампионска титла стана и съставът във възрастова група деца.

При три равностойни отбори в групата /”Черноморец”, Комодор” и “Славия” бяха с по 9 точки след първия етап/ възпитаниците на треньора Светозар Владков успяха да надделеят в битката и с актив от 22 точки се класираха на второ място в страната. Шампион с 25 т. стана отборът на КПС “Варна”.

На финалния турнир в Бургас “Черноморец” не допусна нито една загуба. Бургаските ватерполисти победиха “Славия” /Сф/ със 7:3, “Комодор” с 6:5, “Тича” /Варна/ с 5:2 и “Аква спорт” /Варна/ с 12:2.

В най-интересния мач от турнира “Черноморец” пропусна да отупа шампиона, завършвайки с равенство 5:5. До почивката КПС “Варна” водеше в резултата с 2:5, но в оставащите две части бургаските ватерполисти надиграха съперника. Домакините удариха три греди, а няколко добри включвания на противниковия вратар спасиха варналии от погром. Изходът от морското дебри беше без значение за крайното класиране, тъй като преди финала КПС “Варна” беше едноличен лидер с 15 т.

“Със сигурност можехме да бъдем първи. Но зимната ни подготовка продължава да е проблемна. На закрития басейн нямаме възможност добре да се подготвим. И така се получи, че в първия кръг загубихме два мача- от “Комодор” и КПС “Варна”. Виждате, през лятото на тази база- басейн “Флора”, бързо наваксваме изоставането и сега завършихме без загуба. Много съм доволен от децата, те са страхотни. За един месец свършихме много работа и напреднахме много. Може би и малко шанс не ни достигна. Можехме да спечелим мача с КПС “Варна”, защото потенциалът на този отбор наистина е много голям. Децата се представиха на ниво, естествено е, че могат повече, но това е само началото. Пътят им е много дълъг от тук нататък. Очаквам родителите да ми помагат малко повече. Да мотивират децата си да тренират и да не ги пращат на село цяло лято, за да могат да се подготвят и да се развиват. Наистина аз мога да ги направя шампиони, но може би догодина”, заяви Светозар Владков.

С изненадващ резултат завърши последният мач от турнира, в който “Комодор” победи съгражданите си от “Варна” с 8:3 и с актив от 19 т. спечели третото място в първенството. Четвърти е отборът на “Славия”- 14 т., следват “Аква спорт”- 4 т. и “Тича”- 3 т.

Финалът при децата беше последното състезание от държавния календар на БФВТ. По традиция спортно- състезателният сезон за “Черноморец” обаче продължава цяло лято. Този уикенд в Бургас ще се проведе поредното издание на международния турнир “Купа Бургас”. На басейн “Флора” ще гостуват отбори от Македония и Русия. Българската водна топка ще бъде представена от домакина “Черноморец” и “Локомотив-Н.Н” /Сф/.

Съставът на “Черноморец”-деца: Михаил Кошничаров, Янис Христов, Виктор Узунов, Георги Митев, Константин Колев, Максим Баришев, Галин Тарашев, Егор Гордиенко, Иван Синицин, Марин Славов, Мартин Гаров, Марио Козаров, Александър Раднев, Боян Георгиев.