Виното на „Black Sea Gold “-Поморие на пазара в Република Северна Македония

Вече има партньор, който ще продава продуктите на българската винарна “Черноморско злато” на пазара в Република Северна Македония. Това каза председателят на Управителния съвет (УС) на Националната лозаро-винарска камара (НЛВК) в България и изпълнителен директор и член на УС на българската винарна “Черноморско злато” (Black Sea Gold) – Поморие Йордан Чорбаджийски на специално събитие в Националния пресклуб на БТА в Скопие. Той добави, че Националната лозаро-винарска камара в България е започнала инициатива да работи със съседите от Северна Македония. Чорбаджийски счита, че българските вина се възприемат доста добре и се харесват на хората в Северна Македония.

Надявам се да запознаем колкото се може повече наши клиенти тук. Надявам се повече изби да започнат да продават вино и високоалкохолни продукти в Северна Македония, както и ще спомагам за това вина от Република Северна Македония да се позиционират още по-добре на българския пазар“, заяви Йордан Чорбаджийски.

По думите му качеството на македонските вина е на световно ниво. Затова той разчита на тясно партньорство и сътрудничество, защото по този начин и България, и Република Северна Македония ще се позиционират доста по-добре на световния пазар.

Председателят на УС на НЛВК се надява до една седмица български вина да бъдат в Северна Македония. Позиционирането им на пазара обаче изисква време. Затова той предполага, че до един-два месеца ще се предлагат в ресторантите и някои магазини. По негови наблюдения потребителите в Северна Македония много харесват вино от сорт Шардоне, Совиньон блан, както и Розе. Като цяло на пазара в Република Северна Македония ще бъдат внасяни традиционни сортове вина от България, допълни Чорбаджийски. В селекцията за Северна Македония е включена най-новата серия от портфолиото на винарната  – „FIND ME”, както и добре познатите на българския пазар “Salty Hills” и “Verra Terra”.

Посланикът на България в Република Северна Македония Ангел Ангелов благодари на генералния директор на Българската телеграфна агенция (БТА) Кирил Вълчев за енергията, която посвещава на развитието на двустранните отношения между България и Република Северна Македония. По думите му виното е “един мост, по който може това движение да стане”. Според него, ако успее да се направи пробив с българските вина в Северна Македония, той ще е исторически. Българският посланик увери, че България като посолство и дипломатическа служба ще направи всичко възможно да подпомогне този процес, защото ключово в момента е, че всички интензивни разговори между България и Република Северна Македония са свързани с общата идея за “отварянето на двете държави една към друга”, основно в икономическата област. Именно производството на вино е една от тези възможности, отбеляза Ангелов.

Генералният директор на БТА Кирил Вълчев обяви в началото на пресконференцията, че Агенцията започва поредица от практични събития в Националния пресклуб на БТА в

Скопие под наименованието “БТА представя”. Идеята е БТА да представя различни области, в които хората от България и Република Северна Македония да работят заедно. През тази седмица вече, освен постоянни срещи на кореспондента на БТА Маринела Величкова с колеги от различни медии в Република Северна Македония, имаше среща на двамата председатели на Сметните палати на двете държави, които дадоха пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Скопие. Днес ще бъдат представени две неща, които свързват България и Република Северна Македония. След събитието, посветено на виното, следобед ще бъде представено знанието, съобщи Вълчев.

ЗА BLACK SEA GOLD Pomorie: BLACK SEA GOLD Pomorie е винарна, разположена в района на Поморие, която произвежда вина, ракия и винено бренди. Част от портфолиото на BLACK SEA GOLD Pomorie са сериите ракия “Бургас 63“, бренди “BLACK SEA GOLD”, както и серии вина „ Pentagram”, „Salty Hills”, “Villa Ponte”, “FIND ME” и др. Винарната  започва своята история през 1924 г., когато в Поморие е учредена първата Лозаро-винарска кооперация “Димят”. Това са годините, когато се основават лозаро-винарските кооперативи и винопроизводството в България от дребен частен бизнес се превръща в истинска винарска индустрия, която през 60-те години поставя България на първо място в света по износ на десертно грозде и на второ място по износ на висококачествени бутилирани вина в света

ЗА НЛВК: Националната лозаро-винарска камара е единствената организация в България, която обединява на професионална основа всички, заети в лозарството и винарството. Учредена е през февруари 2000 г. Мисията на камарата е да защитава професионалните интереси на своите членове, качеството, автентичността и произхода на виното.

Националната лозаро-винарска камара и нейните 6 регионални звена са уникални по своя правен статут неправителствени организации, които са призвани да работят за развитието и конкурентоспособността на лозарството и винарството в страната. Лозаро-винарските камари издават сертификати за произход на качествено вино и автентичност на гроздова ракия и бренди и формират дегустационни комисии за извършване на задължителен органолептичен анализ. Националната лозаро-винарска камара изготвя стратегия за развитие на лозарството, винарството и осъществява политиката в този сектор.