Вирусолог: Пандемията ще приключи тази година

Пандемията върви към приключване, край ще има и той ще бъде още тази година. Това каза съветникът на премиера по въпросите на пандемията проф. Радка Аргирова в предаването „Деня започва с Георги Любенов” по БНТ. По думите й вече има достатъчно данни и у нас, че Омикрон протича по-леко. Точно този факт е наложил и промяната на подхода на налагане на ограничителни мерки.

Според Радка Аргирова с новия План за управление на пандемията има повишена отговорност на локалните структури и щабове, както и предвидимост – има възможност да се види тенденцията за всяка една от клъстерните области и така човек може да се подготви предварително. Освен това има приемственост между етапите. Философията е съобразена с това, че Омикрон има тази особеност, че протича по-леко в повечето случаи. Така или иначе обаче има хора, които се разболяват тежко и от този щам, допълни Аргирова.

Според нея не е разумно у нас да отпадне сертификата за наличие на антитела, тъй като има голям брой хора, преминали безсимптомно срещата си с вируса. Те трябва да следят антителатата си и след спадането им да се ваксинират, препоръча проф. Аргирова.

Обмислят се различни подходи относно прилагането на бустерни дози – да се прилага ваксина срещу най-разпространения вариант в дадения момент или ваксина срещу щама с най-висока циркулация в даден регион в света.

Новата работна група, чието създаване беше решено след срещата на премиера Кирил Петков и ПП „Възраждане”, ще бъде сформирана в сряда. Тя ще съдържа равен брой представители на управляващите и протестиращите, каза Радка Аргирова, цитира Кросс.

Основната й задача ще бъде да направи цялостен анализ на всички данни, с които разполагаме – не само на заболеваемост, но и на използването на интензивните легла и тяхната наличност. „Въпросът е, че трябва да бъдат изслушани всички страни. Това е цялата работа. И то не само за Омикрон, но и за другите искания, които се поставят с протестите на „Възраждане”. Щом предстои да взимаме решение, трябва да го вземем както трябва. С предварителни предубеждения и нагласи нещата не стават”, обясни тя.