Водна криза може да обхване българското Черноморие

revizoroВодна криза може да обхване  цялото българско Черноморие, каза  по БНТ министърът на околната среда и водите Емил Димитров. Вода в язовир Камчия има за 2020 г., но не се знае за догодина. МОСВ предупреждава за проблем, който ще настъпи догодина  и има  реален риск от воден режим. Язовир Камчия захранва с вода Бургаска и Варненска област, в началото на август се вижда дъното на язовира, сега са 60 милиона куб. метра Трябва да се търсят от ВиК алтернативни източници, за да може язовирът да се запълни с вода. Нужен е спешен ремонт на яз. “Порой” и яз. “Ахелой”, каза още министърът.

Какви са вариантите да се избегне водната криза в Бургаска област?

Първият  e да има дъжд, а после и сняг, които да напълнят язовир „Камчия“. Защото, ако няма обилни валежи в следващите месеци и не се вземат мерки, водата в язовира ще стигне за още около 10-12 месеца.

Вторият вариант е да се търсят резервни водоизточници и така да се съхрани част от водата в „Камчия“. За Варна такъв е язовир „Цонево“. Успоредно с това трябва да се инвестира в няколкото по-малки язовира по Южното Черноморие. Такива са язовирите “Порой” край Слънчев бряг и “Ахелой”, които в момента се използват само за напояване. “Двата язовира трябва да се ремонтират, да се направи 10 км довеждащ водопровод, две пречиствателни станции и три помпени станции”, каза екоминистърът Емил Димитров пред БНР. Според него за това ще са нужни около 60 милиона лева.

Третият вариант е да се използват подземните води. Според специалисти, в Бургаска област има места, богати на такива води и един воден кладенец би могъл да осигури много добър дебит от 100 до 300 л/сек. И тъй като се добива от голяма дълбочина, водата е много чиста.

Четвъртият вариант е обезсоляване на морската вода. Още през 2000-та година е разглеждана тази възможност. Тогава обаче тя е отхвърлена, тъй като цената на обезсолената вода излиза доста висока – между 3,5-4,5 долара за кубик. В момента има по-нови технологии, които позволяват цената да се редуцира до 1,5-2 евро на кубик.