Връчват наградата „Емил Чакъров“ на големия български оперен певец Кирил Манолов

С тазгодишната награда „Емил Чакъров“, която е учредена през 2011 г. и по традиция се връчва по време на Бургаските музикални празници на името на изтъкнатия български диригент с международна известност, е удостоен големият баритон със световна кариера Кирил Манолов. Първият носител на престижния приз, носещ името на световнопризнатия български диригент, е именитият цигулар Минчо Минчев.

Наградата ще бъде връчена официално по време на оперната гала „Кирил Манолов и приятели“ – на 31-ви август, сряда, от 20.30 часа, на сцената на Летен театър – Бургас. С тържествената гала под прецизната палка на маестро Григор Паликаров официално ще бъде закрито петнадесетото издание на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2022, осъществени от Държавна опера – Бургас, с  партньорството на Община Бургас. Маестро Паликаров е носител на престижния приз на името на Емил Чакъров за 2019 г. Той дирижира през м. юли т. год.  мащабната оперна продукция „Турандот от Джакомо Пучини, със солистите на Софийската опера и балет Габриела Георгиева и Костадин Андреев в главните роли.

В сложните времена, в които не само културните институции, но и всички обществени сфери бяха поставени пред тежки предизвикателства през последните две и половина години, Бургаската опера, с подкрепата на Община Бургас, успя да реализира силна фестивална програма и да привлече многобройна публика.

Мнозина оприличават носителя на наградата „Емил Чакъров“ 2022 г. Кирил Манолов на Лучано Павароти, но той не приема тези асоциации. А за пръв път известният български баритон с внушителния ръст от два метра и респектиращи гласови данни, пя с Хосе Карерас по време на спектакъла Оpera D’Amore през м. декември 2021 г. на сцената на „Арена Армеец“ – София. За Хосе Карерас Кирил Манолов казва: “Той е е един от тримата най-велики, оито докараха най-масовата публика на опера, заедно с Павароти и Пласидо Доминго. Те премахнаха елитарното от операта и я доближиха до хората“.

На оперната гала в сряда богатството на своите тембри и емоционално сценично присъствие в подбраната с вкус балансирана музикална програма ще представят: баритонът с изяви на световни сцени, признат от именития диригент Рикардо Мути за „най-добрия Фалстаф“ на съвремието – Кирил Манолов, сопраното Йоана Железчева, която наскоро изгради с изключително майсторство и вложена дълбока емоционалност ролите на Лиу в „Турандот“, отново под палката на маестро Паликаров, Аида – в едноименната опера от Верди, в началото на м. август, под палката на маестро Иван Кожухаров, както и Чо-Сан – в „Мадам“ Бътерфлай“ от Пучини и Амелия – в „Бал с маски“ от Верди, под палката на маестро Сунай Муратов – на откритата сцена в Бегликташ, в рамките на внушителния фестивал „Опера на светилището“ 2022 г. В оперната гала на сцената на Летния театър в Приморския парк излизат и прекрасното мецосопрано Даниела Дякова, която бе великолепна Кармен в едноименната опера от Жорж Бизе и респектираща Улрика – в „Бал с маски“ от Верди, също по време на фестивала „Опера на светилището“ през м. август. Последният участник в звездния състав от приятелския и колегиален кръг на именития баритон Кирил Манолов е тенорът Михаил Михайлов, който също бе изключително въздействащ в ролята си на Пиркентон в „Мадам Бътерфлай“ – в началото на месец август на живописната сцена сред естествения декор на Бегликташ, в партньорство с Йоана Железчева. Михаил Михайлов преди дни получи престижната награда на името на непрежалимия голям български тенор Камен Чанев – за честност към изкуството, на първия конкурс за млади тенори „Гласът на Камен“, който се проведе в гр. Пловдив преди дни.

В мащабната гала на 31-ви август са включени арии, ансамбли, хорови партии, оркестрови изпълнения. Блестящият набор от избрани вокални произведения, в изпълнение на великолепните солисти  ще бъде под съпровода на оркестъра и хора на Държавна опера – Бургас. Маестро Григор Паликаров ще дирижира впечатляващата програма, представяща шедьоври от творческата съкровищница на някои от най-изпълняваните композитори. Диригент на хоровия състав в Невена Михайлова, концертмайстор – Христо Белчев.

На сцената на Летния театър в сряда, след официалното връчване на наградата „Емил Чакъров“, ще прозвучат: Балетна музика от III действие на операта „Макбет“ от Джузепе Верди; Куплети на Ескамилио из операта „Кармен“ от Жорж Бизе – в изпълнение на Кирил Манолов и хор на Държавна опера – Бургас; Ария на Турандот от едноименната опера от Джакомо Пучини – в изпълнение на Йоана Железчева; Плачът на Федерико от операта „Арлезианката“ на Франческо Чилеа – изпълнява Михаил Михайлов; Дует на Сантуца и Алфио из операта „Селска чест“ от Пиетро Маскани – в изпълнение на Даниела Дякова и Кирил Манолов; Ария на Ла Вали от едноименната опера на Алфредо Каталани – представена от Йоана Железчева; Дует на Дулкамара и Неморино из операта „Любовен елексир“ от Гаетано Доницети – изпълнена от Михаил Михайлов и Кирил Манолов; Ария на Принцеса де Буйон из операта „Адриана Лекуврьор“ – в изпълнение на Даниела Дякова; Хор на вещиците из операта „Макбет“ от Джузепе Верди; Ария на Хитър Петър из едноименната опера от Веселин Стоянов – представена от Кирил Манолов; Дует на Аида и Амнерис из операта „Аида“ от Верди – в изпълнение на Йоана Железчева и Даниела Дякова; Ария на Каварадоси из операта „Тоска“ от Джакомо Пучини ще представи Михаил Михайлов; Ария на Йоана из операта „Орлеанската дева“ ще изпълни Даниела Дякова; Дует на Аида и Амонасро из операта „Аида“ от Верди – Йоана Железчева и Кирил Манолов; Наздравица на Туриду из операта „Селска чест“ от Пиетро Маскани ще представи Михаил Михайлов, заедно с хоровия състав на Бургаската опера. Бравурен финал на оперната гала ще бъде внушителната сцена „TE DEUM” из операта „Тоска“ от Пучини, с която кода на вечерта ще постави носителят на тазгодишната награда „Емил Чакъров“ Кирил Манолов с хора на Бургаската опера.  

 

Билети за оперната гала „Кирил Манолов и приятели“ могат да бъдат закупени на касата на Операта, каса „Часовника“ /пред хотел „България“/, касата на Летния театър – преди събитието, както и в мрежите на Grabo и Eventim.