Всички общински болници в Бургаско приемат Covid болни

maska1Всички общински болници в Бургаска област от днес приемат болни с коронавирус, а пациентите с инфекциозни заболявания се пренасочват към Айтос. Причината е недостигът на легла за случаи на Covid-19 в университетската болница в областния център.

Със заповед на директора на РЗИ – Covid отделения се разкриват в общинските болници в Карнобат, Средец и Поморие, както и в две от частните болници в Бургас. Леглата стават общо 146, съобщи БНР.

В инфекциозното отделение в Бургас ще приемат само  болни с коронавирус, съобщи заместник директорът на болницата доктор Светлозар Георгиев: “РЗИ увеличава леглата с още 20. Ние тези 20 легла ги имаме, но те са заети с общи инфекциозни болни. Поетапно ще бъдат изписани, поетапно ще се настаняват болни, носители на коронавирус. Ще затрудни колегите, и без това са малко”.

В Айтос вече приемат пациенти с инфекциозни заболявания от цялата област, уточни директорът на здравното заведение доктор Паруш Парушев: “Леглата са 13 и можем да лекуваме хепатит и чревни инфекции. В момента имаме от Бургас двама души”.

Предвидените за коронавирус 20 легла в Айтос са заети. Толкова са разкрити и в Карнобат, където има най-много свободни места. За първи път от началото на пандемията са настанени трима пациенти, поясни директорът доктор Николай Колибаров: “В движение организираме нещата. Персоналът ни е обучен, нашата болница е с ограничен лекарски състав”.