„Възнесение Господне” в Медово и Ахелой

Днес православната църква отбелязва „Възнесение Господне“, наричан още Спасовден. Той се чества винаги в четвъртък, 40 дни след Великден. Днес е и патронният празник на Медово и Ахелой. И в двете населени места кметът на община Поморие Иван Алексиев лично присъства и поздрави жителите и гостите,съобщават от пресцентъра на Община Поморие.

Денят започна с литургии в двата храма, отслужени от отец Божидар и отец Яни. Непосредствено след службите беше осветен курбан и бе раздаден на хората за здраве. В Ахелой, освен осветената агнешка чорба, жители и гости имаха възможността да се насладят и на хубавата народна музика в рамките на Регионалния  тракийски фолклорен събор „Спасовден”, провеждан за 15-та година. Кметът на Ахелой Иван Георгиев откри официално певческия форум и пожела успех на всички участници. Тазгодишното издание привлече общо 71 индивидуални изпълнители и 39 състава от региона, сред които са и най-малките таланти от ДГ „Детелина“ – гр. Ахелой. Изявите им се оценяваха от почетно жури в състав: председател Георги Драганов – народен певец и преподавател; Мара Тенишева – преподавател по музика; Димо Карабелов – фолклорист и краевед.

Празниците в двете селища бяха уважени и от председателя на Общински съвет – Поморие Адам Адамов, заместник-кмета Янчо Илиев и общински съветници.

Мероприятията в Ахелой продължиха в парка с вечерен концерт ,  с участието на децата на Ахелой, вокален ансамбъл „Фортисимо“ и народните изпълнители Димитър Аргиров и Соня Чакърова. Празникът завърши със заря.