В Поморие гостува изложба, посветена на композитора Петко Стайнов

Поморие е част от националното турне на пътуващата изложба, посветена на 125-тата годишнина от рождението на акад. Петко Стайнов. Документална изложба, отразяваща живота, развитието и творческия път на акад. Петко Стайнов , един от класиците на българската съвременна музика е представена във фоайето на НЧ „Просвета 1888“. Сбирката съдържа 15 пана с изображения и текст, представящи жизнения и творчески път на автора на бележитите симфоничните сюити „Тракийски танци” и „Приказка”, на концертната увертюра „Балкан” и др, както и негови лични вещи.

Незрящият майстор на тоновото изкуство е автор на симфонии, симфонични поеми, хорови песни, балади и др. Утвърждава жанра на акапелната хорова балада . Неговите произведения стават емблематични за българската музика.

За оформянето на експозицията са ползвани фондовете на архива на Българската академия на науките, Централния държавен архив, Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, Съюза на българските композитори, Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, Софийската филхармония, Библиотека „Искра” – Казанлък, от семейния и други фамилни архиви и други.

Изложбата, организирана от Фондация „Петко Груев Стайнов“ представлява пана, представящи специфичните учебни пособия и плочата за писане на брайлов шрифт, с помощта, на които Петко Стайнов се е обучавал в Института за слепи в София, удостоверението за завършена консерватория в Дрезден, като преподавател по пиано в Института за слепи деца, основател и дългогодишен председател на Националното читалище за слепи “Луи Брайл”.

Специален акцент са факсимилета на оригиналите на най-известната му творба „Тракийски танци”, както и симфоничната поема „Тракия”, за чиято балетна версия, поставена през 1943 г., свидетелства цветна снимка на акварелния ескиз на декора ѝ от Дечко Узунов. Представена е и дейността на Петко Стайнов като директор на Софийската опера и като основател на дружеството на българските компонисти „Съвременна музика”. Показана е значителна част от държавни отличия и грамофонни плочи с негови произведения.

Изложбата в Поморие е обвързана и с предстоящия фестивал на православната музика „Света Богородица- Достойно есть“, който ще се проведе в началото на месец юни в града. Очаква се да бъде видяна от стотици хористи по време на Международния фестивал на православната музика

На откриването в Поморие присъстваха внукът  на акад. Петко Стайнов и главният уредник на Дом “Петко Стайнов” гр.Казанлък- Иво Косев.

Снимки: фейсбук страниците на Петко Стайнов и НЧ „Просвета 1888“