В Поморие почетоха 129 години от Съединението на България

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

България отбелязва днес 129-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Денят е обявен за официален празник в страната през 1998 г.

На 6 септември 1885 г. Източна Румелия отхвърля върховенството на султана и обявява, че се присъединява към Княжество България. Това става след като Чардафон Велики (Продан Тишков) и майор Данаил Николаев влизат с отрядите си в Пловдив, арестуват областния управител на Източна Румелия Гаврил Кръстевич и се създава временно правителство. Два дни по-късно княз Александър Първи Батенберг с манифест утвърждава присъединяването на областта и приема да бъде титулуван занапред като княз на Северна и Южна България. На това събитие България дължи и девизът, изписан над входа на Народното събрание: „Съединението прави силата”.

В Поморие венци и цветя на паметната плоча на участниците в борбата за Национално освобождение и пред паметника на Васил Левски поднесоха кметът на Община Поморие Иван Алексиев, зам.-кметът Илия Джингов, секретарят на Общината Тони Митев, общински съветници, жители и гости на Поморие.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA