В хоспис Димитър Чешмеджиев от Поморие упояван заради имоти

Персоналът на хоспис за възрастни хора, който се оказва незаконен, упоявал пациенти и ги принуждавал да прехвърлят имоти и пари.

В началото на тази година дядо Димитър прочита обява в пенсионерски вестник – оферта за гледане на старини срещу имот. Той е настанен в хосписа, но там вместо грижи, получавал инжекции, съобщава Нова тв. В момента  в дома  живеят 26-ма души. Oт 2016 година досега тaм ca пoчинaли 9 души.

По думите на говорителя на главния прокурор  Румяна Арнаудова домът за възрастни хора в Елин Пелин няма статут на хоспис, а заради законодателен пропуск дори не е подлежал на проверки от държавните органи.

На 3 април е бил подаден сигнал на 112 от възрастен човек, който казал, че го държат против волята му . Съобщил, че тъй като го упояват с медикаменти, е воден някъде да подписва документи, които не разбира. Веднага на сигнала се отзовал екип на полицейското управление в Елин Пелин и установил, че сградата е заключена. Докато полицаите се опитвали да влязат в дома, се появил човек, който се представил като охранител и попитал какъв е проблемът.

Полицаите обяснили, че имат сигнал за противозаконно държан човек. След това така представилият се като охранител казал, че е техен колега – полицай от 9-то районно управление на МВР в София. Униформените служители от Елин Пелин успели да влязат в дома и да разговорят с възрастния човек, подал сигнала – Димитър Чешмеджиев от Поморие. Оказва, че той е бил задържан насила. Бил е държан заключен в една от стаите на дома.

Говорителят на главния прокурор съобщи, че Чешмеджиев е подписал пълномощно, с което е упълномощил хората от дома да се разпореждат с имотите и банковите му сметки.

“Установихме също така, че е воден пред нотариус в София, където в нотариална кантора е подписал някакви документи. Нашето разследване се добра до тези документи, които представляват две пълномощни”, каза Арнаудова. Едното пълномощно било дадено, за да се разпореждат с имотите му, а другото – с банковите му сметки.

Оказало се също така, че има изповядана сделка на 31 март в Поморие, като пред нотариус в Поморие са прехвърлени имотите на Чешмеджиев на дома, в който той е бил настанен, каза Арнаудова.

До момента с обвинения са две лица – пoлицaй oт cтoличнoтo 9-o PΠУ и управителя на дома, като по думите на Румяна Арнаудова предстои да бъдат повдигнати обвинения и на лекарката от дома – Йopдaнĸa Heфepoвa. Издирват се още лица, каза още говорителят на главния прокурор.