Георги Янев:Eдин помориец не може така лесно да се предаде!

“Поморийци зад граница”
Radiomilena.com стартира нов проект,  с който ще се опитаме да узнаем и да покажем как живеят поморийци, решили да намерят своя житейски път зад граница. Очакват ви интересни и любопитни истории!

Първата среща е с Георги Янев – проподавател по математика и статистика във Факултета по Математика в Университета на Тексас.

 

Константин Златаров: Няма да скрия пред нашата аудитория, че сме приятели от детските ни години. От колко време живееш в Тексас?

 

Георги Янев: От месец август 2008 година. Преди това живеехме във Флорида от 1996г.

Константин Златаров: Колко години общо си зад океана?

 

Георги Янев: В Америка съм повече от 16 години.

Константин Златаров:Какво те накара да напуснеш България?

 

Георги Янев:Главно възможността за професионална реализация.

 

Константин Златаров:Знам, че успяваш, за това искам да ни разкажеш накратко за твоя път на развитие!

 

Георги Янев: Аз мисля, че Америка предлага много повече възможности за професионално развитие и научни контакти. Но да се върна на въпроса ти.
Завърших Софийски университет със специалност „Математика” през 1986г. След това защитих дисертация по вероятности през 1991г. Научен ръководител ми беше проф. Николай Янев. Започнах работа в Института по Математика към БАН. Едновременно бях хоноруван преподавател в Софийски Университет, ВМЕИ София и ВеликоТърновски Университет.

През 1995 година спечелих специализация по линията на НАТО в Американския Технически Университет в Анкара, където водих лекции и работих по един научен проект. Спомням си, че в Анкара през есента на 1995г. за първи път имах достъп до интернет.

През 1996г. бях за два месеца в Университета на Янина, Гърция. Беше голямо преживяване. Гърците ме посрещаха и изпращаха, както му е реда. Като се върнах от Янина, веднага получих оферта от University of South Florida в Тампа за Visiting Profesor. Искаше ми се да си почина на плажа в Поморие, но с жена ми решихме, че не бива да отказвам такава възможност.

През 1998 г. се зачислих като аспирант по статистика и за 3 години защитих втората си дисертация. Междувременно работих в H.Lee Moffitt Cancer Research Institute /световно известен онкологичен център в Тампа. От 2001г до 2008 г. бях преподавател в University of South Florida.

През 2008г. спечелих позиция като проподавател по математика и статистика на постоянно място във Факултета по Математика на Университета на Тексас.

 

Константин Златаров:Радавам се, че вървиш нагоре. Предполагам, че постоянно си зает. Какво правиш през малкото си свободно време?

 

Георги Янев: Имам свободно време, но го посвещавам на четенето и писането на научни статии. По някога ходя на риболов с колеги. Не сме далече от Мексиканския залив и с кола може да се ходи до South Padre Island, където има хубав плаж и чудесно тропическо море през цялата година.

 

Константин Златаров:Като споменаваш морето, мъчно ли ти е за нашето море, за Поморие?

 

Георги Янев: Миналото лято, преди половин година, бях в Поморие и празнувах 50 годишен юбилей с родители и приятели. Иначе редовно следя новините по radiomilena.com. Майка ми казва, че благодарение на radiomilena.com зная повече от нея за Поморие.

 

Константин Златаров:Благодаря за комплимента, но нека да продължим с интервюто!Как ти изглежда град Поморие? Харесва ли ти?

 

Георги Янев: Много! Много е променен. Изглежда по-модерен от преди 20 години.

 

Константин Златаров: Предполагам, че има неща, които не ти харесват. Би ли казал какво ти се струва учудващо?

 

Георги Янев: Когато отида в Поморие, аз гледам да се срещна с приятели и времето минава много бързо и неусетно. Честно казано, не мога да погледна на Поморие с критично око. Не мога да бъда безпристрастен и да сравнявам града с всяко друго място. Всичко е коренно различно. Например в Тексас няма такава главна улица с кафене „Амстердам”, „Снекбар” и т.н. Но в Тексас, както казват „всичко в Тексас е голямо”. Пътищата са широки и прави, разстоянията са големи, колите също. Например в Тексас ходят на лов с хеликоптери.

 

Константин Златаров: Казваш, че следиш новините за Поморие от radiomilena.com. Вероятно знаеш за изборните резултати. Познаваш ли кмета?

 

Георги Янев: Познавах Златанов, но не от близо.През лятото ми даде рекламни материали за Поморие. Новият за съжаление не го познавам.

 

Константин Златаров: Интересно е да науча как ти изглеждаше предизборната кампания?

 

Георги Янев: Много хора участваха. Radiomilena.com помести списък с повече от 100 кандидат съветници и 4-ма кандидата за кмет. Малко ме смущава тази активност. Нали за да участваш в избори трябва да кажеш нещо ново и да можеш да го направиш.

 

Константин Златаров: Какво ти се иска да кажеш на съгражданите си?

Георги Янев: Аз съм убеден в доброто бъдеще на града ни. Не може град с такава история и такива хора да не пребъде. Когато ми е било най-трудно, съм си мислил, че един помориец не може така лесно да се предаде. Това ми е помагало винаги! Поморийският ген идва от вековете и се упътва напред във вековете!