“Да погледнем на България с очите на Вазов“

SAM_3699

Море, гори, планински върхове, бряг, небе… – всичко това можете да видите, ако посетите актовата зала на СОУ“Иван Вазов“ гр. Поморие. И тази година в навечерието на националния празник Трети март там се проведе фотоконкурсът “Да погледнем на България с очите на Вазов“. Провокирани от темата, участие в него взеха общо73ученици от различни училища в Община Поморие. Техните любителски фотографии показаха красивите кътчета нанашата „природа царствено –разкошна“. Снимките им са запечатали и настроението, което е създало у тях посетеното място.
За Народния поет България е най-красивата страна на света, а нейната хубост трябва да бъде видяна и оценена от всеки българин.Тези уроци на Вазов продължават да следват и участниците в тазгодишното издание на фотоконкурса.
Компетентното жури отличи първо, второ и трето място в три възрастови групи. Класиралите се на първите три позиции ученици получиха грамоти и предметни награди. Журито присъди и поощрителни награди за младите фотографи.
В първа възрастова група (1-4клас) председателят на журито г-н Милчо Талев връчи грамота и предметна награда на спечелилия първо място ученик Антани Куркучев от 4 клас на СОУ „Иван Вазов“ гр. Поморие. Втора награда бе присъдена на Магдалена Николова- 4 клас от същото училище, а техен подвластник стана Кристиян Самоковлиев от 3 клас.
Поощрителни награди в тази възрастова група получиха учениците Стефания Кусева – 2 клас , Ханна Дауни-4 клас и Марина Канариева-2 клас от СОУ „Иван Вазов“гр. Поморие.
Във втора възрастова група (5-7клас) победител стана ученикът Цветомир Цайков от 6 клас на ОУ “Христо Ботев“ гр. Поморие, на второ място бе отличена фотографията на Кадрие Потур на 12 години ,ученичка от ОУ “Св.Св.Кирил и Методий“ с.Порой , а третото място получи Радостин Апостолов от 5 клас , СОУ „Иван Вазов“
И в тази възрастова група журито поощри с предметни награди учениците Орхан Мустафа на 11 години от ОУ “Св.Св.Кирил и Методий“ с.Порой, ЙоанаБабанкова – 5 клас от СОУ „Иван Вазов“ и Мериян Ляхович – 6 клас от СОУ „Иван Вазов“.

SAM_3705

Сред най-големите участници в трета възрастова група(8-12 клас)с първа награда бе отличена фотографията на Росица Желева от 10 клас на СОУ „Иван Вазов“ гр. Поморие. Второ място зае снимката на Мухсин Мехмед на 14 години от ОУ“Св.Св.Кирил и Методий“ , с. Порой,а на трета позиция се класира фотографията на ученика Юсеин Тасим на 15 години от същото училище.
Наградените снимки ще бъдат публикувани в местни интернет сайтове и медии.
Всички участници получиха и сертификати за участие. Журито на конкурса сподели, че е много трудно да се подредят по хубост кътчетатана България, защото всяко има своетонеповторимо обаяние,намерило е мястото си в детските сърца.
С обич и преклонение към родното участниците във фотоконкурса погледнаха на България с очите на Поета, за да помнят неговите уроци и да носят в сърцата си хубостта на нашата земя“рай“.

SAM_3701