Двама виртуози на поморийска сцена- Павел Марков и Дамян Туджаров

„Вдъхновение“ – клавирен концерт на Дамян Туджаров и Павел Марков се състоя в Поморие. Двамата са гордост за Поморие със своя талант и постижения , които демонстрират в страната и чужбина. Клавирният концерт зареди присъстващите с изключителната техника и виртуозност на талантливите музиканти, които след концерта получиха много цветя и благодарности за невероятните си изпълнения.

Pavel_Markov

В първата част Павел Марков изпълни Соната №17 в ре минор, оп.31, III –Allegretto на Лудвиг ван Бетовен; Етюд-картина, оп.39,№5 на Сергей Рахманинов и “Панаир на Сирни Заговезни” от „Три фрагмента из балета „Петрушка” на Игор Стравински.

Павел Марков е роден в град Поморие през 1991 г. Син е на Тотка и Павел Маркови. През 2010 г. завършва средното си образование в НУМСИ ,,Проф. П. Владигеров‘‘ гр. Бургас. Под ръководството на музикаления педагог Рада Чомакова, той събира голям брой отличия от национални и международни клавирни конкурси. В същата година е приет и започва висшето си образование в ,,Кралската консерватория на Шотландия‘‘, където печели престижната пълна стипендия. Още през втората година на обучние там, Павел Марков печели конкурс, чиято награда е дебютът му като солист на Кралския шотландски национален оркестър. Тази година завърши Бакалавър с почести в изпълнението на пиано и ще продължи обучението си в Кралския колеж за музика в Лондон.

Damian

Във втората част от програмата Дамян Туджаров изпълни Ноктюрно оп.48 №1 и Полонез оп.53 на Фредерик Шопен и Унгарска рапсодия №2 на Ференц Лист.

Дамян Туджаров е роден през 1981 г. в Плевен. Син е на Йорданка и Илчо Туджарови До 20 годишна възраст живее в Поморие. Започва да учи пиано на 5 годишна възраст при клавирната педагожка Елена Пеева в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров” – Бургас. Завършва през 2000 г. ГПАЕ „Гео Милев” – Бургас и като частен ученик НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров”. Същата година е приет в НМА „Проф. Панчо Владигеров” – София. През 2001 г. заминава за Италия като студент на проф. Паоло Поличе, дипломира се през 2003 г. с максимален брой точки и похвала в Държавната консерватория за музика „Фаусто Торрефранка” – Вибо Валенция. Продължава обучението си в Международната политехника „Наука и изкуство” – получава академична диплома второ ниво през 2005 г., завършва и НМА в София при проф. Атанас Куртев.

Има майсторски класове при Паоло Поличе (1999), Борис Блох(2000) /, Микеле Марвули /2003/, Франсоа–Жоел Тюлие /2003/, Серджо Пертикароли /2006/. Завършва и курсовете за музикален перфекционизъм в Академията „Санта Чечилия” – Рим при Маестро Серджо Пертикароли (пиано), а по-късно и при Маестро Карло Фабиано (камерна музика).

Дамян Туджаров е с множество участия и награди от национални и международни конкурси и фестивали в Япония, България, Италия. Концертира соло, в клавирно дуо, с камерни формации и като акомпанятор в Италия – в Auditorium Parco della Musica – Рим, Флоренция и др., България, Тайван – в Националната концертна зала в Тайпей, Германия – в залата на Университета в Хале с виолончелистите Михаил Горохов и Давид Коен, Норвегия, Испания. Участва в реализирането на CD с „ Пролетно тайнство” на И.Стравински в лична (на състава) преработка за клавирно дуо и ударни инструменти и Соната на Б.Барток за клавирно дуо и перкусии.

Провежда майсторски класове по пиано от 2004 г. до сега в различни градове на Италия и в Хале, Германия. Бил е преподавател – акомпанятор на майсторски класове на Фабрицио Мелони / първи кларинет на Миланската скала /, на кларинетиста Калоджеро Палермо, на Лука Бенучи от „Маджо Фиорентино”, на пианиста Леонел Моралес и др. Журирал е на конкурси в Катандзаро / 2005 и 2006г./, на Международен конкурс А.М.А. Калабрия – Ламеция Терме / 2009 и 2010 г./, „Villa de Xàbia”- Испания (2013), Рим ( 2014).

В момента е преподавател по пиано в Консерваторията „Санта Чечилия” – Рим и в Консерваторията „Фаусто Торрефранка” – Вибо Валенция.

Снимки: Георги Ризов