Действия за справяне с бежанската криза, ръководени от областния управител на Бургас

Под ръководството на Павел Маринов в областна администрация Бургас ежедневно се провеждат срещи с представители на държавни институции, участници в хуманитарни и неправителствени организации, които са инициатори на различни прагматично насочени действия за справяне с кризата, възникнала вследствие на масовото навлизане на чужденци не само от Сирия, но и от други страни от Африка и Азия търсещи закрила на територията на нашата страна.

Въпреки, че в Бургаска област, както е известно, няма изграден специализиран Миграционен център това не снема отговорността от държавните структури, които работят на пълни обороти за да се справят с проблема като всячески подкрепят действията на съответните служби в съседните на Бургас области в близост до Елхово, където се намира един от големите Миграционни центрове.

Важна инициатива отнасяща се конкретно до морските общини на Бургаска област е също активизиране на граничното наблюдение в териториално море и по-специално по протежение на морската ни граница с Турция.

Задача на задачите днес, според Павел Маринов, е преди всичко пълноценно да се гарантира сигурността на българските граждани. Затова постоянно и в синхрон специализираните служби полагат усилия за ограничаване на рисковете, които произтичат от пребиваването в областта на чуждестранни граждани, търсещи закрила, както и на нелегални емигранти. Основните насоки в превантивната дейност на специализираните служби е да не се допуснат на наша територия терористични акции, нахлуване на радикален екстремизъм, етнически, религиозни и политически конфликти и криминална престъпност. Предвиждат се повишени мерки от страна на ДАНС, ОД МВР-Бургас, Гранична полиция и Дирекция „Миграция“ за точно идентифициране на нелегалните емигранти.

Същевременно като отчита личната трагедия на много от бежанците и за да подпомагане тези, при които видимо става въпрос за лица с тежки хуманитарни проблеми – майки с деца, бедстващи семейства в тежко социално положение Областният управител подкрепи идеята на редица неправителствени организации за провеждане на благотворителни концерти средствата, от който ще бъдат предоставени на Червения кръст за да бъдат подпомогнати страдащи самотни майки, деца и възрастни бедни хора. Инициативата е част от провеждането на широка информационна кампания в областта, която следва да разясни рисковете и заплахите в следствие на кризата, както и мерките, които се предприемат от органите на държавната власт за справяне с възникналия бежански проблем