Ден на приятелство и добросъседство

Отношенията между побратимените градове Поморие и  Енидже продължават да се развиват. Денят на приятелството  и добросъседството бе отбелязан и тази година в турския град, с посещение на  над 200 души от Поморие.

Преди пет години делегация от община Поморие постави пред символа на родовата памет- вековно дърво в град Енидже  паметна плоча с надпис „Поморие, България – от признателните потомци“. В деня на приятелството и добросъседството бяха поднесени цветя на тази паметна плоча, отбелязваща родовата връзка на тракийските българи, прогонени от родното си място и преселили се в България през 1913 г. Приветствени слова  по повод деня на приятелството произнесоха кметовете на Поморие Иван Алексиев  и на  Енидже Сейбахатин Вардар.

Жители на Поморие и Енидже, хванати за ръце,  засвидетелстваха приятелските взаимоотношения, които все повече се укрепват в продължение вече на 18 години. В този празничен за град Енидже ден участие взеха консулът на България в Одрин г-жа Мюзеян Узунова, кметовете на Лозенград, Енидже, Поморие и много други гости. Тържеството продължи с празнична програма от българска  и турска страна, в която взеха Певческа група„Тракийка”, с ръководител Дора Арбова и Танцови състав „Чайка”, с ръководител Лиляна
Христова. С индивидуалните си изпълнения се представиха Златка Драгиева, Руска и Георги Драганови. Аплодирани бяха горещо и музикантите Стоян Колев и Никола Арабаджиев.

Поморийци посетиха етнографска изложба „Из битието на лозенградските българи”, посетена бе и къщата музей на Ататюрк. Всички се отнесоха с уважение и респект към личността и делото му.

Потомците на тракийци от Поморие отнесоха със себе си много силни преживявания, докоснаха се отново до своите корени със своите приятели от град Енидже. Затвърди се убеждението, че в едно ново време разделно, единението между хората със светли каузи е сила, която надхвърля граници, етноси и религии.

Снимки: Тракийско дружество „Одринска епопея“-Поморие