Депутати от ГЕРБ-Бургас питат Цветлин Йовчев за разпитите на журналисти, кметове и протестиращи

Това ще бъде оттук нататък политиката на МВР, заяви от трибуната на Народното събрание вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев на питане относно опазване правата на българските граждани и притеснителните практики за разпити на журналисти, които отразяват събития на опозицията, предаде пресцентърът на ГЕРБ-Бургас. Въпросът беше зададен от името на цялата група народни представители от ПП ГЕРБ-Бургас.

Според министър Йовчев върховенството на закона е водещо при работата на МВР.

„В момента МВР е главен заложник това правителство да съществува”, категорични са депутатите Димитър Бойчев и Семир Абу Мелих. „Вие в момента охранявате правителството от собствения му народ, като ескортирате протестиращите българи по районните управления, записвате им данните и се опитвате да всявате страх у тях. С чия заповед автобусите на мирно протестиращи хора от Бургаска област, на 4 септември, бяха отклонени от пътя си и паркирани пред Второ районно управление и защо са записвани личните данни на гражданите?, пита Семир Абу Мелих.

„Вие пазите правителството и от депутатите, и от журналистите. Доказателство за това е случката от 12 юли 2013 г., когато български журналисти отразиха инспекцията на народни представители на участъка на АМ „Тракия” – „Зимница – Карнобат”. Затова че те са си свършили работата бяха привикани в полицията в Бургас и разпитвани като престъпници. Очевидно с една единствена цел: повече да не отразяват подобни инициативи от страна на опозицията.

На 13 септември 2013 г., по време на парламентарен контрол, вие излъгахте от трибуната на Народното събрание. Надяваме се, че не сте го направил нарочно, а сте бил подведен от вашите експерти. Тогава вие заявихте, че от структурите на ГЕРБ в Бургас е обявено с прессъобщение, че депутати ще открият предсрочно последния участък от АМ „Тракия”. Г-н министър, ето ви оригинала на прессъобщението с дата и час на изпращане. Тук пише: Колеги, народните представители от ГЕРБ-Бургас ще отидат на място да видят изцяло завършената последна отсечка на магистрала “Тракия”.

Народните представители отидохме с журналистите да видим как се харчат европейски пари за тази важна отсечка от магистралата, която не беше открита през най-натоварените почивни дни, защото чакахте един министър да си дойде от Брюксел и да пререже лентата пред обективите на медиите”, каза още Семир Абу Мелих, който беше наказан с акт, заради присъствието си на пътния участък.

„Нищо общо с демокрацията нямат и разпитите на кметове, които са отишли да видят защо не се пуска готов пътен участък, в дни когато хиляди българи ще пътуват в тази посока по обиколни и опасни пътища. За разпити на журналисти по полицейските участъци пък може да се чуе само в диктаторски държави, каквато се надяваме, че България все още не е станала.

Стана ясно, че сте изтеглил основния човешки ресурс на МВР в София, за да опазите властта, а оставихте градовете и селата извън столицата с намален състав, въпреки силната битова престъпност.

За съжаление МВР, под ваше ръководство, работи не за хората, а за запазването на правителството, при това по силов начин!”, каза от трибуната на НС депутата Иван Вълков. „Категорично не е вярно и твърдението на министър Йовчев, че относно инспекцията на АМ „Тракия” има прокурорска проверка”, каза още Вълков.