Евгений Мосинов: Решението да се закрие бургаското радио е прибързано и неразумно

Общинският председател на БСП – Бургас и водач на групата общински съветници от БСП Евгений Мосинов коментира като прибързани и неразумни действията на зам. кмета Йорданка Ананиева във връзка със закриване на „Общинско радио” – Бургас.

С докладна записка №: обс 08-00 996 / 12.11.2013 г. зам. – кметът по култура входира предложение Общинско радио Бургас да бъде закрито, а щатният му състав – съкратен, считано от 01. 01. 2014 година. Предложението ще бъде гласувано на предстоящата общинска сесия.

Лидерът на социалистите в морския град заяви, че според него съществуват възможности радиото да бъде издържано и е недопустимо с лека ръка за да се ликвидира уважавана културна институция с над седемдесет годишна история, която е традиция в живота на много бургазлии и която има значителна социална функция.

„Ако например бъдат спестени малко средства от проекта за подземния град, за реализирането на който ще бъде теглен заем, може би ще има възможност медията да бъде финансирана. Ако бъде закрита, това определено ще намали информираността на гражданите, което може би е крайната цел. Време е кметът Николов да възпре Ананиева и да я контролира по – добре”, казва Мосинов.

На същата сесия, на която ще се решава дали радиоточката ще замлъкне, ще се гласува предложение басейна в Младежкия дом да бъде изваден от активите на Дирекция „Култура” и да се даде на „Спортни имоти”, което според социалиста също е недостатъчно обосновано.

Той е категоричен, че трябва да бъдат търсени варианти бургаското радио да бъде запазено и групата общински съветници от БСП – Бургас ще настоява това да се случи. „От докладната не личи въпросният заместник кмет да е положил усилия това да стане”, коментира още Евгений Мосинов. Той съобщи, че съветниците от БСП ще поискат среща с работещите в „Общинско радио” – Бургас, на която да бъдат проблемът да бъде обсъден.