„Езикът на българската кухня“ и „Анхиалски рецептурник“ ще бъдат представени на Рибен фест – Поморие

Храната е основен елемент на материалната култура и бит и е пряко свързана с икономическото и социалното развитие на обществото. Съставът на различните видове храни, начините на тяхното приготвяне, стереотипите и етикетът на хранене зависят от етническия и социалния светоглед на обществото. Според С. А. Артюнов, именно в храната се съхраняват традиционните черти и националната специфика на даден народ, но в същото време – като елемент на материалната култура, храната най-бързо и лесно се поддава на взаимствания, вариации, модификации, иновации.

Като отговор на нарасналия в обществото интерес към кулинарията, а и като възможност да бъде представен в пълнота богат и архаичен пласт от народната лексика, свързана с ежедневното и празничното хранене на българина, в Секцията за българска диалектология и лингвистична география към Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките се родиха идеите за два проекта: съставяне на Български диалектен кулинарен речник и изработване на Интерактивна кулинарна карта на българската езикова територия. Това, което ги обединява, е монографията “ЕЗИКЪТ НА БЪЛГАРСКАТА КУХНЯ”. Създадена от авторите Славка Керемидчиева, Маргарита Котева и Ана Кочева, това е първото фундаментално научно(-приложно) лингвогеографско изследване на българската кулинарна лексика чрез най-новите съвременни информационни технологии, което същевременно е и изследване на опита и културния обмен в областта на храненето, т.е. изследване на еволюцията в традиционната българска народна култура.

Монографията “ЕЗИКЪТ НА БЪЛГАРСКАТА КУХНЯ“ ще бъде представена от проф. Ана Кочева на 30.06.2023 г. /петък/ от 18.00 ч. в Градска художествена галерия „Дечко Стоев“ – Поморие, с което ще бъде дадено начало на първия тридневен рибен фест в града. Заедно с ценното научно изследване, за първи път ще бъде представен и интересният „Анхиалски рецептурник“, създаден по повод фестивала.

Официалното откриване ще бъде същата вечер (30.06.2023 г. – петък) от 20.00 ч. на пл. „Св.св. Кирил и Методий“ с АНХИАЛСКА ВЕЧЕР, включваща  театрално-концертна програма.

Ето какво още предстои в оставащите дни на рибния фест в Поморие:

01.07.2023 г. /събота/

  • 10.00 – 12.30 ч. – МОРСКА ФИЕСТА – представяне и дегустация на рибни деликатеси със специалното участие на шеф Виктория Зайкова от Hell’s Kitchen и шеф Махмуд ал Байруми от MasterChef

Място: Рибарско пристанище – Поморие

  • 09.00 – 11.00 и 17.00 – 20.00 ч. – ПЛЕНЕР НА ОТКРИТО – с художниците Божидар Тонев, Валентин Узунов, Георги Динев, Женя Адамова, Иван Велчев, Милена Казакова, Нели Гочева, Станимир Видев, Христо Христов

Място: Централната пешеходна зона

  • 18.00 – 20.00 ч. – МОРСКА ФИЕСТА – представяне на национални рибни ястия – Румъния, Турция, Украйна, Гърция, България.

Място: Централната пешеходна зона

  • 20.00 ч. – Дефиле на участниците във фестивала

Място: Централната пешеходна зона

  • 20.30 ч. – Концертна програма

Място: пл. „Св.св. Кирил и Методий“ – Поморие

02.07.2023 г. /неделя/

  • 10.00 ч. – ЗЛАТНА РИБКА /детски ден / – празнично шоу с игри и състезания

Място: Централната пешеходна зона пред Дома на изкуствата (Общински детски комплекс)