Жълт код за обилни валежи и гръмотевични бури

Проливният дъжд, който се излива към момента в Поморие, не може да се поеме от мръсната канализация. Вследствие обилните валежи, от всички шахти прелива вода и има много наводнени улици, както и приземни етажи. В пожарната се получават сигнали за наводнени частни домове.

Отчетено в Бургаско е най-голямото количество валежи , в сравнение с другите области на страната, до момента са 32 л/кв.м. Валежите са придружени с гръмотевични бури и шквалови прояви на вятъра – резки промени в посоката и скоростта му. За Бургаска и още осем области на страната е обявен жълт код за валежи и гръмотевични бури. Валежите ще продължат да бъдат интензивни и придружени с гръмотевични бури и градушки. За Западна България, Националният институт по метеорология и хидрология обяви „оранжев код” за опасни валежи

Очакваните количества на валежите в Бургаска област са да достигнат  до 35 л/кв.м. Това количеството се равнява на половината от това за един месец. Т.е. до 50-60 литра е нормалното количество валежи за тридесет дни. И в началото на юни ще преобладават следобедните превалявания и гръмотевици, с  понижение на максималните температури.