Започва второто издание на фестивала „Четящият човек”

Язвителни, цинични, скандални, необуздано емоционални, шокиращи, но до болка реални са творбите на уникалния фотограф и писател от немско-украински произход Мирон Цовнир, с които днес ще се срещне бургаската публика.

Премиерата на последната му книга“Паразити на безсилието“ е от 14.00 часа в зала“Петя Дубарова“ на КЦ“Морско казино“. Събитието е част от програмата на фестивала „Четящият човек“.

Мирон Цовнир става известен със своите фотографии, които представят пънк сцената на Берлин от края на 70-те години на миналия век. В началото на 90-те години пътува из бившия Съветски съюз, където документира със снимки на бездомници, бандити и мафиоти стремителния социален и морален разпад. През 2003 г. излиза неговият криминален роман “Няма лесен изход”.

“Паразити на безсилието” съдържа кратки разкази, стихотворения и досега непубликувани снимки. В тях човек попада в онези сфери на обществото, за които с удоволствие би си мислил, че не съществуват. Но Цовнир не допуска да мине дори и невинната лъжа, че разказаното от него е измислено. Наистина, местата и хората в неговите жестоки истории са фиктивни, но снимките му подсказват, че всичко се случва недалеч от нас.

Преди представянето на книгата, в програмата на „Четящият човек“ е включен уъркшоп за журналисти „Една медия в медиите“, с лектор Ваня Кубадинска.

В 16.00 часа ще започне уъркшоп и мултимедийна демонстрация на тема „Кимиксът Made in BG“, с лектори Петър Станимиров, Антон Стайков, Румен Чаушев.

В 18.00 часа започва литературно кафене с Михаил Вешим и „Руският съсед“.

В 19.00 часа ще бъде представен авторският спектакъл „Алкохол“ на Цветелина Стоянова – Цв. Представлението е по едноименния роман на Калин Терзийски и Деяна Драгоева, мястото е ДТ „Адриана Будевска“.

В 20.30 часа е предвидена прожекция на филма “Военен кореспондент“.

Второто издание на фестивала „Четящият човек” се провежда в подкрепа на кандидатурата на Бургас за Европейска столица на културата през 2019 година.