Ивановден е

Българската православна църква почита паметта на най-великия от пророците, който ревностно проповядва идването на Христос сред хората – на Йоан Кръстител или Предтеча. На Ивановден повод да почерпят имат повече от 350 000 българи.

В народния календар празникът е свързан с новото начало и надеждите за сбъдването на предсказанията за здраве и берекет. Свети Йоан се почита и като покровител на кумството и побратимството. По стара традиция на днешния ден кумовете поливат ритуално младоженците с вода, осветена на Богоявление.

Къпят се булките и младоженците, които са се оженили през тази зима до Ивановден; къпят се всички именници; къпят се годените моми и ергени. На Ивановден на обед младоженците отиват на гости в дома на своите кумове и им носят кравай, млин, ракия и вино. Кумовете ги канят на тържествена трапеза.

В народните ритуали, Ивановден е денят, в който приключват коледните ритуали – новогодишните маскирани дружини спират да обикалят домовете и отвеждат ритуално “царя” на дружината на чешмата, където го окъпват

Честит имен ден на Ваньо, Bаня, Жан, Жанa, Жанета, Ивайла, Ивайло, Иван, Ивана, Иванкa, Иванинa, Ивелин, Ивелина, Ивета, Иво, Йоан, Йоанa, Йовка, Йовко, Йонка, Йонко, Йончо, Йото, Калоян!