Изложба на Йордан Маринов и концерт на Яна Маринова и Мария Цветкова-Маджарова на 28 юли

На 28 юли 2023 г., от 19.00 ч. предстои изложба-концерт в НЧ „Просвета 1888“- Поморие. Изключителният маринист Йордан Маринов ще представи свои картини в съвместна изява с Мария Цветкова-Маджарова и Яна Маринова, които ще изпълнят музикални творби на Брамс, Вагнер и Рахманинов.

Йордан Маринов е завършил е ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” – специалност монументално изкуство при проф. Никола Гелов. Член е на СБХ от 1978 г., а от 1980 до 1991 е главен художник на Поморие.  През 1990 г. организира Арт-галерия “Маринов”. Ог 1991 г. до  2011 г. преподава в ГРЕ “Г.С. Раковски”. За Олимпийските игри през 1980 г. в Москва творецът проектира мозайката на стадион „Лужники“, а неговите монументални стенописи, дърворезби и металопластика  красят училища, обществени сгради, хотели и кметства в цяла България. Негово е паното на входа на сградата на НЧ „Светлина-1939“ в Поморие. Йордан Маринов има много самостоятелни изложби в България и Германия, както и участия в изложби в Канада, САЩ, Япония, Германия, Белгия, Франция, Италия, Англия, Турция, Сърбия, Холандия и др. Негови творби са притежание на частни колекции и галерии по целия свят.  Йордан Маринов е удостоен със званието „Почетен гражданин на Поморие“ през 2014 г.

Яна Маринова е дъщеря на известния поморийски художник Йордан Маринов. Работи в Musikschule Neu-Isenburg в Германия. През 2000 г. Яна Маринова, още ученичка, застава на пианото пред платната на баща си. Многократно маринистичните картини на Йордан Маринов оживят в синхрон с музиката.

Мария Цветкова-Маджарова е родена в Бургас. Солист на Държавна опера – Русе и Държавна опера – Бургас. Участва в международни проекти с гастроли в Италия, Франция, Холандия, Белгия, Германия, Австрия, Швейцария, Испания, Португалия, САЩ. В богатия репертоар на певицата влизат Сузана и Графинята от “Сватбата на Фигаро”, дона Анна, Церлина от “Дон Жуан”, Розина от “Севилският бръснар” на Росини, Виолета от „Травиата”, Джилда от „Риголето”, Лиу от „Турандот” на Пучини, Щаси и Силва от „Царицата на чардаша” на Калман и много други прекрасни образи. Носител на „Кристална лира“ за 2015 г. и Музикант на годината за 2017 г.

Заповядайте на 28.07.2023 г. /петък/ в НЧ „Просвета 1888“ гр. Поморие, за да се насладите на симбиоза от изкуства. В 19.00 ч. във фоайето ще бъде представена изложбата на Йордан Маринов „Изкуствата заедно“. От 19.30 ч. в залата на читалището пианистката Яна Маринова и сопраното Мария Цветкова – Маджарова ще изнесат концерт с песни от оперната класика.